Rätt att skyddsjaga varg i Sjundareviret

Förvaltningsrätten anser att länsstyrelsens beslut om skyddsjakt efter en varg Sjundareviret utanför Södertälje var riktigt. Kriterierna för skyddsjakt bedöms vara uppfyllda.

I början av maj beslutade länsstyrelsen i Stockholm om skyddsjakt efter en varg i Sjundareviret. Anledningen var att det under 2015 inträffat flera vargattacker mot får inom ett visst område i Södertälje kommun. Ett stort antal får har nu släppts ut på vårbete och länsstyrelsen i Stockholms län har bedömt att det fortfarande finns varg i området. Länsstyrelsen har därför fattat beslut om skyddsjakt efter en varg inom det aktuella området. Skyddjakten får enligt länsstyrelsens beslut pågå från den 3 maj till den 10 juni 2016.

Överklagade utan framgång
Fyra organisationer har överklagat beslutet, bland annat Wolf Association Sweden som ville ha inhibition av skyddsjaktsbeslutet. Det ansåg dock inte Förvaltningsrätten som nu dessutom avgjort fallet slutligt och kommit fram till länsstyrelsens beslut var rätt och riktigt.
De som överklagade beslutet ansåg att markägaren inte har genomfört några åtgärder för att skydda sina får mot vargangrepp samt att det rör sig om tre genetiskt värdefulla vargar.

Hindra allvarlig skada
Förvaltningsrätten anser att upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus för arten inte försvåras om en av dessa vargar skjuts. En skyddsjakt kan vidare antas hindra att allvarlig skada uppkommer. Det är inte möjligt att på kort sikt genomföra permanenta förebyggande åtgärder för att skydda fåren, resonerar Förvaltningsrätten som därför anser att det inte fanns någon annan lämpligare lösning än att besluta om skyddsjakt på det sätt som länsstyrelsen har gjort. Beslutet anses proportionerligt vid en avvägning mellan intressena av att förhindra allvarlig skada och att skydda vargstammen.
Hårt vargdrabbade Molstabergs säteri välkomnade skyddsjaktsbeslutet i början av maj men menade att samtliga vargar i reviret borde skjutas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev