Obduktionen bekräftar att det var rätt att avliva den skadade vargen i Älvkarleby. Foto: Mostphotos

Rätt att avliva varg med ryggskada

Premium

Den skadade varg som under fredagen avlivades i Älvkarleby av länsstyrelsens personal har obducerats. Vargen hade en skadad disk mellan första och andra ländkotan som orsakat förlamning i bakkroppen.

Vargen hade även andra äldre skador, bland annat en trolig äldre och utläkt skottskada som av Monica Eriksson, länsstyrelsens chef för viltenheten, är ett tydligt bevis på illegal jakt.

– Den gamla och utläkta skottskadan bekräftar tyvärr att illegal jakt på varg är ett problem som vi behöver komma tillrätta med, säger Monica Eriksson i ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Uppsala.

 

Andra omständigheter

Att skottskador på varg kan vara orsakade av både legal jakt och situationer där djurägare i nöd värnat sina djur, men där vargen inte blivit kvar på platsen, reflekterar länsstyrelsen inte alls över.

– Vi kan konstatera att vargar lever ett hårt liv och är otroligt duktiga på att överleva. Den här vargtiken var 8–9 år gammal och har uppenbarligen varit med om en hel del. Obduktionen visar att beslutet att avliva vargen för att förkorta lidandet var helt rätt, säger Monica Eriksson.

Svårt skadad varg avlivad

Vargen avlivades med stöd av jaktförordningens paragraf 40 c som anger att frilevande vilt som anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl får avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.

 

Haft kännedom

Länsstyrelsen har haft kännedom om att vargen varit skadad en längre tid. Möjligheten att avliva allvarligt skadade djur ska nu ses över.

– I det här fallet försvårades avlivningen också av att det inte funnits snö och att vargen inte hade synts till, så att vi inte visste var den befann sig under stora delar av den här tiden. Efter att vi fick tips om var den var så kunde länsstyrelsen dock avliva den inom loppet av några timmar, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid länsstyrelsen Uppsala.

Obduktionen av vargen har skett vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev