Publicerad 11 januari 2019 - 07:17

Jakt har inte förhindrat vildsvinen från att bli fler, fastslår rapporten, men konstaterar också att utan jakt hade problemen varit större.Foto: Mostphotos

Rapport sammanfattar vildsvinsforskning

Efter att ha studerat 550 vetenskapligt granskade rapporter publicerade mellan åren 1977 och 2017, drar jordägarorganisationen ELO slutsatsen att vildsvinen har ökat kraftigt i nästan hela Europa de senaste 30 åren.

Den stora ökningen av vildsvin i Europa härleds till klimatförändringar med milda vintrar och vårar, som påverkar reproduktionen och överlevnaden. Men också förändringar inom jordbruket har skapat fördelaktiga förhållanden för de växande vildsvinspopulationerna.

Jakt har inte förhindrat arten från att öka, fastslår rapporten, men konstaterar också att utan jakt hade problemen varit större.

En trend med färre jägare och förändrade jaktmetoder, återbeskogning och ökad tillgång på föda gör att vildsvinen kunnat bli så många.

 

Negativa effekter

Rapporten listar ett antal effekter av de allt fler vildsvinen: Spridande av sjukdomssmitta som kan påverka både människor och djur, negativa vildsvinsmöten och skador på gröda. Liksom ett ökande antal trafikolyckor med vildsvin inblandade. Mycket av detta får också ekonomiska konsekvenser för de drabbade.

 

Rekommendationer

En rad rekommendationer listas. Så vill ELO i rapporten till exempel att det skapas en europeisk databas för vildsvinspopulationer och gemensamma metoder att samla in data.

Jaktmetoder behöver förändras för att hålla populationerna under kontroll och jakt tillåtas året runt.

Stödutfodring för att undvika ytterligare spridning av arten bör tillåtas, men behöver bli bättre koordinerad och reglerad. Det behövs en mer vetenskaplig inriktning, fastslår rapporten.

Allmänheten behöver få bättre tillgång till information om potentiellt negativa kontakter med vildsvin – och hur sådana undviks.

Samarbetet mellan regeringar, forskare, markägare, jägare och bevarandeorganisationer behöver öka. Tätt samarbete mellan lantbrukare och jägare är vitalt.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram