Rapport om sjukdomsläget hos vilda djur

Omslaget till SVA:s rapport om sjukdomsläget hos vilt i Sverige.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har gett ut sin årligen återkommande rapport om sjukdomsläget hos vilda djur. För 2014 uppmärksammas bland annat rävens dvärgbandmask och ökad dödlighet hos dovhjort.

Övervakningen av sjukdom hos vilt i Sverige har gamla anor. Den systematiska undersökningen av fallvilt påbörjades redan på 1940-talet, på initiativ av professor Karl Borg.
Viltsjukdomsövervakningsprogrammet, VSÖP, som SVA utför i samarbete med Naturvårdsverket har varit igång sedan 2006, uppdelad i tre avsnitt.
Den generella övervakningen som i huvudsak innebär att man kartlägger sjukdomar och sjukdomsläget genom undersökningar av fallvilt, samt den riktade sjukdomsövervakningen som innebär provtagningar och undersökningar av både friska och sjuka djur.
Till detta kommer Viltsjukdomsrådet som består av en grupp experter och tjänstemän från Naturvårdsverket och SVA som har till uppgift att utbyta information och föreslå lämpliga åtgärder.
I årets rapport uppmärksammas fågelinfluensavirus hos säl, rävens dvärgbandmask, kaninpest och ökad dödlighet hos dovhjort, bland annat.
Rapporten kan den intresserade ladda hem genom att klicka på länken här intill.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev