Livsmedelsverket har kontaktat de företag som hade för höga blyhalter i viltfärsen, för att de ska se över sina rutiner. Foto: Lars-Henrik Andersson

Rapport: Bly från ammunition i malet viltkött – rekommendationer följs inte

Livsmedelsverket rapporterar på tisdagen om en kartläggning av malet kött från älg och vildsvin från svenska vilthanteringsanläggningar. 15 procent av proverna innehöll halter av bly som låg över gränsvärdet för nötkött.

Vilt skjutet med blykulammunition kan innehålla stora mängder bly i området runt sårkanalen. För att undvika att få i sig bly via köttet måste det skottrensas från bly på rätt sätt. Detta måste alltid göras i viltkött som ska bli livsmedel. Livsmedelsverket har kartlagt om malet viltkött från vilthanteringsanläggningarna ändå kan innehålla rester av ammunitionsbly.

 

Inget gränsvärde för vilt

15 av de hundra proverna visade sig ha blyhalter över det gränsvärde som gäller för nötkött. Det finns dock inget motsvarande gränsvärde för viltkött.

– Resultatet är inte acceptabelt och pekar på hur viktigt det är att undvika att ammunitionsbly hamnar i viltkropparna redan från början. Vid jakt bör jägare därför i första hand använda blyfri ammunition, säger Arja Helena Kautto, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.

 

Anläggningens ansvar

Det är vilthanteringsföretagens ansvar att se till att det kött de säljer inte innehåller ämnen som inte ska finnas där, och många anläggningar lyckas bra med det, anser man på Livsmedelsverket. Myndigheten har kontaktat de företag som hade för höga blyhalter i viltfärsen, för att de ska se över sina rutiner.
Livsmedelsverket anser dessutom att de som köper vilt direkt från jägare kan ställa krav på att djuret är skjutet med blyfri ammunition. Även vilthanteringsanläggningar och detaljhandeln kan ställa krav på blyfri ammunition.

 

”Allvarligt och bekymmersamt”

Svenska Jägareförbundet skriver i en kommentar på sin hemsida:

Ola Wälimaa.

– Att myndigheten hittade bly i 15 av 100 prover ser vi som allvarligt och bekymmersamt, säger förbundsjurist Ola Wälimaa.

Svenska Jägareförbundet och Livsmedelsverket har utarbetat rekommendationer om hur mycket man ska rensa runt den skada som kulan orsakar.

 

”Lätt att undvika”

– Tyvärr ser vi nu att alla inte följt rekommendationerna, säger Ola Wälimaa och fortsätter:

– Det är trots allt lätt att undvika blyrester i viltkött. Antingen så använder jägarna blyfri ammunition eller så följer man de enkla rekommendationer som finns. Det handlar om att skära bort allt påverkat kött och ytterligare tio centimeter, det vill säga en skottrensning med god marginal, Ola Wälimaa.

100 prover kontrollerades

Totalt samlades 100 prover från malet kött in, 50 från vildsvin och 50 från älg. Av dessa prover innehöll 36 procent bly som troligen kommer från ammunition. I många fall var halterna låga, men 15 procent av proverna låg över gränsvärdet för bly i tamboskap.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev