Rapphönsjakt över stående fågelhund blev startskottet för ledningsgruppen Unga jägare. Stora Tollby och Lina myr gav ungdomarna fantastiska upplevelser. Foto: Chris Edman

Rapphönsjakten över stående fågelhund blev startskottet för Unga jägare på Gotland

Erik Åkerblom, ungdomsansvarig i Tingstäde-Dalhems jaktvårdskrets arrangerade ungdomsjakten med hjälp av Marie Klintberg, ungdomsansvarig i länsföreningen och Håkan Jakobsson.

Jaktvårdskonsulent Dan Persson, fältviltsansvarig Jägareförbundet Region Mitt, ledde dagens jakt och utbildningsgenomgångar.

Vi samlades på Stora Tollby Gård, Fole och hälsades välkomna av Andreas Wiklund. Gården har stora arealer med odling av potatis, lök och allehanda grönsaker samt är en av Jägareförbundets demonstrationsgårdar för Fältvilt med många större kantzoner och biotoper för pollinatörer och fältvilt.

 

Unga jägare

Elva unga jägare hade slutit upp trots mulet väder. Från lite spänd förväntan åkte allas mungipor upp när Dan Persson hälsade alla välkomna på sitt manér som jaktledare för både godsjakter och i egna sällskap. Kepsen av och alla hälsade på varandra och fick känna jaktgemenskap redan innan jakten startade.
Dan Persson inledde med att prata om säkerhet, etik och han berättade även hur jakt över stående fågelhund går till.

 

Chris Edman berättar om hur Unga jägare i Stockholm arbetar. Foto: Marie Klintberg

Lätta på vingarna

När vi släppt första hunden och kommit en bit ut på marken började det regna, ordentligt. Trots detta spred sig soliga leenden i sällskapet. Vi fick nämligen se flera stora kullar. Rapphöns lyfter lätt i blött väder, och nu med en större grupp var de mycket lätta på vingarna. Även en elithund med lång rutin får svårt att få dem att ligga fast.

Vi fortsatte mot Lina Myr där Erik Åkerblom tog emot med sina utsökta hamburgare gjorda på en blandning av kött från älg, dovvilt och rådjur samt hembakat pitabröd. Nätverket Unga jägare presenterades med bland annat erfarenheter från Stockholms län.

 

Erfarna hundförare

Efter indelning i två grupper gav vi oss av åt olika håll tillsammans med två erfarna hundförare och hundar.

Lina Myr har många fina kantzoner, högre stubb med sädesspill och bestånden vilda kullar ökar. Även om det slutade regna, var det fortfarande mycket blött i markerna och fåglarna lyfte lätt. Det är svårt att skjuta när de lyfter tidigt och långt framför hunden, men vi fick en riktigt glad skytt; Linus Karlsson som fällde sin första rapphöna.

 

Linus Karlsson fällde sin första rapphöna. Foto: Chris Edman

Dagens upplevelser

Vi samlades därefter runt kaffe och gick igenom dagens upplevelser och pratade mer om Unga jägare. Även om skottillfällena varit få, hade alla uppskattat jaktformen. Att gå och småprata medan man följer hundarnas sök, uppmärksamheten när hunden står, smyga fram och spänningen att stå där och vänta, beredd på hundens avance och därefter uppfloget.

 

Ledningsgrupp

Sju av ungdomarna vill gärna bilda ledningsgrupp. Ingen behöver göra allt, utan de som har tid och är speciellt intresserade av en viss jakt eller ett kursämne hjälps åt. Att arrangera olika aktiviteter ger ett stort kontaktnät och många möjligheter öka kunskap inom viltvård och jakt.

 

Speciellt tack till:
Hundförarna Gunnar Pettersson med Robben och Kalle Andersson med Esko som ordnat tillgång till Lina Myr och presenterade fint arbete med sina hundar.
Hundförare Håkan Åberg med Pondus och Dan Persson med Winston som hittade många fina kullar. Utan dessa skickliga hundförare och deras vältränade och duktiga hundar hade det inte blivit någon jakt.

Här kan du också läsa om ungdomsjakten på Gotland

 

Chris Edman

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay