Prova jakt på sjöfågel med vettar

Solen skiner, havet är fortfarande varmt. Det är som om det bara skriker efter att man ska packa jaktryggsäcken och sticka ut på sjöfågeljakt.

Sjöfågeljakten är både social, rolig och enkel att genomföra. Det enda som behövs är en båt, några vettar och lite förberedelser där man tänkt jaga.

Det är en fördel om man byggt en skåre i god tid innan jakten. Eftersom sjöfågeljakten är en jakt med anor vi man föra traditionen vidare med enkla skjutskåror av sten.
Skåren bygger du så att den ligger på läsidan av ön du tänkt sitta på. Vettarna måste ligga på blankvatten om det ska fungera väl. Därför kan det vara klokt att ta reda på vilken den förhärskande vindriktningen är och kanske bygga en skåre på var sida om ön för att ha alternativ om vinden inte är den du tänkt.

 

Kommer med skjutljuset
För bara ett decennium sedan var man tvungen att försöka navigera till sin ö mitt i natten. Det var ofta jägare ute på varje kobbe. Idag hoppar man till när det smäller någon annanstans än där man själv är. Men för den skull ska du se till att var ute i tid. Ofta kommer de första fåglarna precis när det blivit skjutljust. Sen brukar det lugna ner sig ganska tidigt på förmiddagen.

För att få bra fart under hela förmiddagen är det en fördel om ni samordnar jakten med flera kompisar så att ni sitter på många ställen samtidigt. Då får ni rörelse på fåglarna hela tiden och jakten blir mer intressant.

Även när det gäller sjöfågel är det smart att ta ur bröstbitarna så fort som möjligt. Det minskar transmaken på köttet. Har du tid och lust är det en fördel att göra det så snart du fällt fågeln.

 

Ta hand om hunden
När det gäller jakt på öppet vatten med hjälp av vettar behövs enligt lagtexten ingen apportör. Men det kan vara klokt att ha en med i alla fall. Då får du snabbt in skjutna fåglar, som kan störa nya inkommande fåglar om de ligger på rygg.

Träna dock innan då hundarna tycker att vettar kan var roliga och de lätt trasslar in sig i linorna. Tänk dock på din fyrbente vän när det börjar bli kallt i vattnet. Då bör du ha med en handduk att torka av denne med samt en varm filt att hålla värmen i.

 

Hitta bra vettar
Vettiga vettar är det tyvärr ont om. Själv hade jag turen att hitta ett gäng på Blocket. Det var gjorda av frigolit och ligger mycket naturtroget på vattnet. De av plast som finns att köpa är inte helt bra men det har tidigare gjorts reportage om hur du kan få dem lite bättre.

De bästa jag sett i moduleringsväg av plastvettar är en farbror som borrade ett litet hål i dem. Värmde dem och sög ur luften ur dem. Då blev de platta och fungerar hyggligt.

 

Lägg ut vettarna naturtroget
Vettarna läggar man av tradition ut på led om tre, fyra stycken. Jag har själv några sådana konstellationer. Dem har jag satt ihop i varandra och satt en tyngd i den främsta. Sen har jag lagt gruppen i en plastpåse så slipper man lintrasslet i morgonmörkret.

Personligen tror jag på att man ska få det att se så naturtroget ut som möjligt. Därför brukar jag sätta någon som simmar åt fel håll och ibland har jag gjort en ring som jag sätter fast ett knippe fåglar i. Då får man lite mer liv i flocken och jag inbillar mig att de slår bättre för det än de traditionella på led. Fast man bör behålla några på led för att hålla traditionen vid liv.

 

Göm båten och sätt igång
Det är bra om du kan gömma båten, inte lika viktigt som vid skarvjakt, men om du ändå har en icke blänkande grön pressening att dra över båten så är det kalas.
När man sen lyckats få allt på plats i mörkret sätter man sig lugnt på sin stol. Häller upp kaffet och funderar på livets mening och vad en sjöfågel egentligen är. Ett tips är att läsa på jakttidtabellen då lovliga arter kommer och går.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev