Fler obligatoriska fält i e-tjänsten ska göra ansökan om vapenlicens enklare, och handläggningen därmed snabbare, anser polisen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Polisen förbättrar e-tjänst för vapenlicenser

Med en förbättrad e-tjänst som har fler obligatoriska fält, ska det bli lättare och snabbare att ansöka om vapentillstånd, enligt ett pressmeddelande från polisen.

Sedan 2016 har det varit möjligt att ansöka om vapentillstånd på polisens webbplats, polisen.se. Via tjänsten går det även att bifoga bilagor med ansökan, exempelvis kopia på jägarexamen.

Personer som ansökt om vapenlicens tidigare har ofta missat fält, vilket har lett till att ärendet dragit ut på tiden när uppgifterna behöver lämnas in i efterhand. I den vidareutvecklade e-tjänsten har fler fält  blivit obligatoriska. Ansökan ska vara komplett när den skickas in.

– Med den nya vidareutvecklade e-tjänsten hoppas vi att det ska bli smidigare att ansöka om tillstånd och att väntetiden ska bli kortare, säger Joakim Norenhag, processansvarig för vapen inom Polismyndigheten.

Under 2018 kommer det även att bli möjligt att betala för sin ansökan direkt i e-tjänsterna.

Fakta

Det finns i dag fyra e-tjänster för ansökan om vapentillstånd: vapenlicens, förnyelse av tillstånd att inneha skjutvapen, inköpstillstånd och ansökan om dubblettlicens.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev