Publicerad 16 november 2016 - 14:53

Dansk eller svensk spelar ingen roll, enligt förvaltningsrätten i Växjö. Polisens rättsavdelning i södra Sverige gjorde fel som nekade att utfärda ett vapenhandlartillstånd på grund av att det finns danska medborgare i företagets styrelse. Foto: Jan Henricson

Polisen får bakläxa i vapenmål

Polisens rättsavdelning i södra Sverige får bakläxa av förvaltningsdomstolen i Växjö. I ett domslut slår man fast att det var fel av polisen att neka ett företag vapenhandlartillstånd på grund av att det finns danska medborgare i styrelsen.

Bakgrunden är följande: I början av året köptes Kalmar Lantmän av Swedish Agro som lämnade in en ansökan om vapenhandlartillstånd för att kunna fortsätta med vapenhandeln i butiken.

Men polisens rättsavdelning i södra Sverige sa nej med motiveringen att det finns danska medborgare i företagets styrelse. Enligt polisen har man inte möjlighet att fortlöpande kontrollera utländska medborgares laglydnad, och man kan därför inte utfärda något tillstånd.

 

Mot rörlighet

Swedish Agro överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Växjö. Företaget skrev i sin inlaga att det inte finns stöd för polisens beslut i vapenlagstiftningen. Dessutom, menade man, strider beslutet mot EG-rättens skrivning om fri rörlighet och etableringsfrihet.

Ett annat argument var att det visst finns möjlighet för polisen att i danska register kontrollera personers vandel.

Skulle inte det vara tillräckligt erbjöd man sig att komma in med sådana handlingar, till exempel utdrag ur kriminalregistret, när det behövdes.

 

Inget stöd i lagen

Förvaltningsdomstolen går helt och hållet på Swedish Agros linje. Med hänvisning till både EG-rätten och vapenlagstiftningen återvisar domstolen ärendet till polisen för ny handläggning.

I beslutet skriver man att de danska medborgarna missgynnas av polisens beslut som innebär att de inte kan bedriva ekonomisk verksamhet i en medlemsstat. Något de har rätt till som EU-medborgare.

Polisen anförde att man inte kan genomföra en automatiserad kontroll av de danska medborgarna på samma sätt som man gör med svenska vapeninnehavare. Erbjudandet från företaget om att lämna in utdrag ur exempelvis kriminalregistret avvisades också av polisen, med motiveringen att det inte går att ställa sådana villkor.

Förvaltningsrätten avvisar myndighetens resonemang på båda punkterna. Enligt domstolen finns det inget i vapenlagstiftningen som säger att kontrollen måste vara automatiserad.

 

Dom överklagas

Vidare anser förvaltningsrätten inte att det finns något i lagen som hindrar polisen att ställa villkor som innebär att utländska medborgare bidrar till att deras lämplighet kan prövas.

Polisens agerande har väckt stor uppmärksamhet inom svensk vapenhandel. Särskilt mot bakgrund av att stora aktörer som Saco, Normark och XXL har utländska medborgare i sina styrelser, och skulle om den sydsvenska polisens tolkning av vapenlagen blir prejudicerande få stora problem att bedriva sin verksamhet.

Förvaltningsrättens utslag innebär inte att sista ordet är sagt i frågan. Domen har överklagats till Kammarrätten i Jönköping.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram