Välfyllda hyllor med vapen riskerar att tömmas snabbt om polisens rättsavdelning i södra Sverige tolkar vapenlagstiftningen rätt. Foto: Jan Henricson

Rättsbeslut kan tömma vapenbutiker

Ett mål som inom kort ska avgöras av förvaltningsrätten i Växjö kan få stor betydelse för jägare och sportskyttar, och inte minst för vapenhandeln. Om polisens tolkning av vapenlagen blir prejudicerande kan de svenska vapenbutikerna snabbt tömmas på vapen.

I början av året köptes Kalmar Lantmän av Swedish Agro som lämnade in en ansökan om vapenhandlartillstånd för att kunna fortsätta med försäljningen av vapen i butiken.

Men polisens rättsavdelning i södra Sverige sa nej med motiveringen att det finns danska medborgare i Swedish Agros styrelse. Enligt polisen har man inte möjlighet att fortlöpande kontrollera utländska medborgares laglydnad, och man kan därför inte utfärda något tillstånd.

Swedish Agro har överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Växjö, där man uppger att ärendet har en viss prioritet och att det kommer att avgöras inom kort.

 

Ur kriminalregistret

Enligt Swedish Agros överklagan finns det i vapenlagstiftningen inget stöd för polisens motivering. Dessutom, menar man, står polisens beslut i strid med EG-rättens skrivning om fri rörlighet och etableringsfrihet.

Man skriver också, med hänvisning till olika exempel, att det visst finns möjlighet för polisen att i danska register kontrollera personers vandel. Skulle inte det vara tillräckligt erbjuder man sig att med de intervaller polisen önskar komma in med sådana handlingar, till exempel utdrag ur kriminalregistret.

Men polisen står fast vid sitt beslut:

”Polismyndighetens uppfattning är att prövning enligt vapenlagstiftningen, vad gäller laglydnad och övriga omständigheter, inte kan ske av aktuella styrelseledamöter i form av de löpande kontroller som annars görs i centrala register”, skriver man i olika utlåtanden. Besluten har tagits av gruppchef Michaela Eileby och sektionschef Liselotte Grant.

 

Allvarliga konsekvenser

Anders Lindström. Foto: Stickan Kenne

Anders Lindström som är ordförande i Sveriges Vapenhandlarförening ger inte mycket för polisens resonemang.

– Att polisen måste kontrollera de som har ansvaret för vapnen, det vill säga föreståndaren och dennes ersättare, är självklart. Men varför man måste ha samma fortlöpande kontroll på enskilda styrelseledamöter som sannolikt aldrig kommer ens att ta i butikens vapen är obegripligt. Det är något nytt man försöker tillämpa i vissa distrikt, säger han.

Enligt Anders Lindström kan den tolkning som polisen i Sydsverige gör av vapenlagstiftningen få mycket allvarliga följder om den står sig i domstolarna och börjar tillämpas över landet.

– Sako Sweden har en finsk vd. Vice vd:n är också finsk medborgare. På Normark är vd:n norrman och i mitt bolag Frisport har vi styrelseledamöter som är norrmän. XXL har också norrmän i styrelsen, säger Anders Lindström.

 

Tomt på vapen

Vad skulle då hända om stora generalagenter som Sako och Normark får sina nuvarande vapenhandlartillstånd återkallade?

– Ja, det skulle bli rätt tomt på bössor i Sverige. Tikka, Sako, Benelli, Blaser, Beretta, Mauser, skulle snabbt försvinna ur hyllorna. Vissa butiker och butikskedjor skulle också riskera att få sina tillstånd indragna, säger Anders Lindström.

– Jag tycker det som polisen driver i Sydsverige är fullständigt galet. Polisen ska hålla koll på vem som innehar vapnet och vem det överlåts till. De ekonomiska transaktioner som en styrelseledamot har ansvar för har man inte med att göra, säger Anders Lindström.

Svensk Jakt har försökt nå de beslutande poliserna utan att lyckas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev