Polen kan få dryga böter på grund av olaglig skogsavverkning, har EU:s högsta domstol slagit fast. Foto: Mostphotos

Polen får böta för skogsavverkning

Den polska regeringens beslut att tredubbla avverkningen i den Unesco-skyddade Białowieżaskogen var olagligt. Det har EU:s högsta domstol slagit fast, rapporterar Altinget.se.

Avverkningen började genomföras 2016, eftersom man ville förhindra spridningen av granbarkborre, samt avlägsna träd som utgjorde en brandrisk och en fara för den allmänna säkerheten.

Domstolen slår fast att avverkningarna inte har genomförts med hänsyn till den skada som kan orsakas på det Natura 2000-klassade området.

 

Avverkning större risk

Domstolen pekar även på att den polska regeringens egna analyser visar att avverkningen utgör en större risk för skogen än barkborrsutbrottet.

Polen kan få betala böter på 4,3 miljoner euro, vilket ökar med 100.000 euro per dag, om man inte lever upp till reglerna som läggs fram i art- och habitatdirektivet och fågeldirektivet.

 

Kompromissförslag

Sedan avverkningen preliminärt stoppades förra sommaren har regeringen arbetat på ett kompromissförslag för hur skogen ska hanteras.

– Białowieżaskogen är vårt nationella arv. Alla aktiviteter har genomförts mot bakgrund av att bevara skogen i bästa möjliga tillstånd för nuvarande och framtida generationer, säger miljöminister Henryk Kowalczyk enligt Altinget.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev