På premiärmorgonen den 1 oktober sköt Filip Olsson från Sillerud, Årjäng, en stor perukbock för sin unga taxtik Åsabackens Inez. Foto: Moa Bryntesson

Perukbock skjuten vid lyckad jaktpremiär

Premium

Den 1 oktober och jaktpremiär med hund. Årets debutsläpp kommer Filip Olsson från Sillerud i Årjäng att minnas länge. På premiärmorgonen sköt han en stor perukbock på drev för sin unga taxtik Åsabackens Inez.

Det var dessutom en rejäl bock som föll för Filips kula.

– Ja, jag tyckte den var stor, och när jag vägde kroppen så stannade vågen på 21,4 kilo, säger Filip Olsson.

 

En vikt som placerar perukbocken från Sillerud bland de tyngsta i Sverige. Foto: Moa Bryntesson

Första släppet

Han berättar om jakten där han och sambon Moa Bryntesson helgade 1 oktober med att släppa ungtaxen på Bäckens vvo:s marker i Sillerud. Taxen fick snart upp ett rådjur som buktade fint. Moa och Filip stod tillsammans när drevet kom närmare.

– Jag hade tänkt att Moa skulle få skjuta, men bocken stannade för långt bort. Jag hade kombin så det fick bli kulan, säger Filip Olsson.

Den elva månader unga taxen levererade från första släpp. Det lovar gott inför höstens fortsatta jakter, på marker som dessutom inte är så hårt belastade av varg. Söder om E18 är läget betydligt bättre än på norra sidan där vinterns vargjakt är beslutad.

 

Vad döljer sig under peruken? Filip Olsson ska koka hornen på den stora bocken. Foto: Moa Bryntesson

Den stora perukbocken blir en fin trofé i hemmet.

Nu ska hornen kokas och behandlas enligt konstens alla regler. Vad som döljer sig under peruken är ännu en väl bevarad hemlighet, men Filip tänker sig att få fram hornen under hudlagret.

 

Välmående och fet

Så värst störd av de abnorma hornen verkar bocken heller inte ha varit.

– Jag såg den här bocken ifjol, det har redan då börjat växa fram mellan ögonen men den har nog inte haft så ont av perukhornen. Den var rejält stor och fet, säger Filip som lovar att återkomma med en bild av den färdiga trofén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev