onsdag 29 maj

Jakt & prylar

Den unga taxen har rest en råget som har full kontroll. Foto: Privat

Film: Drevjakt på rådjur som har full kontroll

Att viltet stressas av jakthundar är något jägarna ofta får höra från jaktmotståndare av olika slag. Inga Magnussons film från skogarna utanför värmländska Årjäng visar att det är precis tvärt om.

Tidigare på premiärdagen hade ett rådjurskid fällts framför Roland Kyléns och Inga Magnussons gammeltax Seffrin, och nu var det dags att testa unghunden Hannibal för första gången.

En fin get

Klart var att Hannibal har det i sig, efter ett intensivt sökande reste han ett rådjur som gick mot Rolands pass, där också Inga stod med kameran redo.

– Det var en stor fin get som jag inte ville skjuta. Dessutom misstänkte jag att det var hennes killing vi skjutit tidigare på dagen, berättar Roland Kylén.

Rådjuret står kvar länge framför jägarna i passet, där Inga låter kameran gå. Det syns väl att geten har full kontroll på den drivande hunden.

Många jägare har vittnat om samma sak, hur rådjur under jakten stannar upp för att närmast förundrat vänta in hunden.

– Jag har sett det här tidigare, hur totalt ostressade rådjuren är när de jagas. De kan till och med äta lite när de står och väntar på att hunden ska komma närmare. Geten som Hannibal jagade såg ut att ducka för att göra sig osynlig för hunden när han kom riktigt nära. Det var intressant att se, säger Inga Magnusson.

Lovande unghund

Hur gick det då för Hannibal? Alldeles innan han kom fram i passet fick han tappt. I ringandet som följde kom han på ett annat rådjur som han drev en bra stund till.

– Han artar sig bra och har helt klart stor jaktlust och han har redan ett bra skall. Vi tror att det kan bli en riktigt bra rådjurshund, säger Inga Magnusson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay