Publicerad 24 maj 2022 - 14:18

Vargen som påsköts i en fårhage i trakterna av Malexander träffades av skottet, men hade på tisdagseftermiddagen inte återfunnits. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Påskjuten varg träffad men inte hittad

UPPDATERAD TEXT. Vargen som under måndagen påsköts i en fårhage i Malexander är träffad, men på tisdagen inte återfunnen. Eftersöket har avslutats.

Jägare med särskilt tränade hundar för eftersök på stora rovdjur kunde under måndagskvällen konstatera att vargen som påsköts träffades av skottet. Vargen påsköts under pågående angrepp med hagel, i samband med att fårens skötare var i hagen för att leta efter döda och skadade får.

När rovdjurshundarna spårade vargen på eftermiddagen/kvällen visade det sig att det kontrollsök som genomfördes tidigare under dagen stämde. Jägarna hittade en mindre mängd blod längs spåret. Prover har tagits för att med dna-undersökning avgöra vad det är för varg.

Varg påskjuten i fårhage

Spårades till sjön

Hagen är stor, omgiven av rovdjursavvisande stängsel, utom på en sida där den går emot sjön Sommen och där vargen sannolikt har tagit sig in till fåren. Hundarna spårade vargen till sjökanten och vid midnatt konstaterades att vargen av allt att döma gått i vattnet.

Spåret löpte rakt och utan avvikelser eller krokar, och efter att ha lagt samman all information beslutades att eftersöket skulle avbrytas.

– Vargen är träffad, men den sammantagna bedömningen är att det inte orsakats några allvarligare skador, och det är stor chans att den klarar sig. Samtidigt vill jag understryka att det är närmast omöjligt att säga något helt säkert, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Jägareförbundets jurist om paragraf 28

Sju får döda

Ytterligare döda och svårt skadade får som måste avlivas har påträffats i hagen. Minst sju får har dödats i angreppet. Med tanke på att fårflocken utgjordes av upp mot 150 djur som vistades i en stor hage kan det inte uteslutas att det finns fler. 

Enligt Fredrik Näsman påsköts vargen under pågående angrepp på fåren, med stöd i paragraf 28 i jaktförordningen, och någon polisanmälan om jaktbrott har inte gjorts.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram