Vargen som påsköts i en fårhage i trakterna av Malexander träffades av skottet, men hade på tisdagseftermiddagen inte återfunnits. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Påskjuten varg träffad men inte hittad

UPPDATERAD TEXT. Vargen som under måndagen påsköts i en fårhage i Malexander är träffad, men på tisdagen inte återfunnen. Eftersöket har avslutats.

Jägare med särskilt tränade hundar för eftersök på stora rovdjur kunde under måndagskvällen konstatera att vargen som påsköts träffades av skottet. Vargen påsköts under pågående angrepp med hagel, i samband med att fårens skötare var i hagen för att leta efter döda och skadade får.

När rovdjurshundarna spårade vargen på eftermiddagen/kvällen visade det sig att det kontrollsök som genomfördes tidigare under dagen stämde. Jägarna hittade en mindre mängd blod längs spåret. Prover har tagits för att med dna-undersökning avgöra vad det är för varg.

Varg påskjuten i fårhage

Spårades till sjön

Hagen är stor, omgiven av rovdjursavvisande stängsel, utom på en sida där den går emot sjön Sommen och där vargen sannolikt har tagit sig in till fåren. Hundarna spårade vargen till sjökanten och vid midnatt konstaterades att vargen av allt att döma gått i vattnet.

Spåret löpte rakt och utan avvikelser eller krokar, och efter att ha lagt samman all information beslutades att eftersöket skulle avbrytas.

– Vargen är träffad, men den sammantagna bedömningen är att det inte orsakats några allvarligare skador, och det är stor chans att den klarar sig. Samtidigt vill jag understryka att det är närmast omöjligt att säga något helt säkert, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Jägareförbundets jurist om paragraf 28

Sju får döda

Ytterligare döda och svårt skadade får som måste avlivas har påträffats i hagen. Minst sju får har dödats i angreppet. Med tanke på att fårflocken utgjordes av upp mot 150 djur som vistades i en stor hage kan det inte uteslutas att det finns fler. 

Enligt Fredrik Näsman påsköts vargen under pågående angrepp på fåren, med stöd i paragraf 28 i jaktförordningen, och någon polisanmälan om jaktbrott har inte gjorts.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev