Foto: Ulf Lindroth

Partiledarna om sälarna

Premium

Sälstammens tillväxt längs våra kuster är dramatisk och problemen de orsakar ökar för varje år som går. Det kustnära fisket lever en tynande tillvaro.
Svensk Jakt har frågat samtliga åtta partiledare i riksdagspartierna. Ska säl förvaltas som andra viltarter i starka populationer, det vill säga med licensjakt?

Socialdemokraterna, Stefan Löfven

Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven (S).

– För att säkra ett hållbart livskraftigt fiske vid de svenska kusterna är en reglering av sälstammarna nödvändig. Naturvårdsverket har konstaterat att jakt kan genomföras utan att stammarna hotas. Samtidigt måste vi fortsätta arbeta med att få fram bättre sälsäkra fiskeredskap.

 

Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin (MP).

Miljöpartiet, Gustav Fridolin

– Vi vill se ett livskraftigt kustnära fiske och förstår att sälen kan skapa problem för dem som fiskar med stående redskap. Vi skulle också vilja se en utvärdering av beståndens kondition. Vi vet idag att antalet sälar i Sverige ökar men vi vet inte hur de mår. Det finns indikatorer på att till exempel späcklager har minskat. Vi vet också att ekosystemet i Östersjön är rubbat och det behövs stora insatser för att få ett hav i balans med friska hållbara fiskbestånd. Vad det gäller jakten tycker vi skyddsjakt är bra och nödvändigt och det är i första hand genom mer skyddsjakt som vi vill kunna besluta oftare och snabbare om jakt.

 

Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt (V).

– Nej, vi tycker det är tillräckligt med den skyddsjakt som används i dag för att få ner skadorna för fisket när förebyggande åtgärder inte räcker.

 

 

Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson (SD).

– De senaste åren har antalet sälar ökat utmed Sveriges kustlinje, vilket vållar allvarliga skador för kustfisket och medför en stor ekonomisk börda. Vi vill införa en licensjakt som utformas på liknande sätt som dagens regionala skyddsjakt, vilket inte skulle hota sälbestånden.

 

 

Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M).

Moderaterna, Ulf Kristersson

– Ja, Moderaterna vill utöka jakten på säl för att minska fiskets förluster.

 

 

Annie Lööf (C).

Annie Lööf (C).

Centerpartiet, Annie Lööf

– Ja, vi vill att licensjakt på säl ska vara tillåten, men då krävs först en översyn av EU:s art- och habitatdirektiv. Det måste uppdateras och anpassas efter regionala förhållanden. Populationen av arter ser olika ut i Europa och har förändrats sedan direktivet skrevs.

 

 

Jan Björklund (L).

Jan Björklund (L).

Liberalerna, Jan Björklund

– Vi vill ha livskraftiga och genetiskt friska stammar av olika arter inklusive sälen, men vid behov ska licensjakt kunna vara ett alternativ som kan prövas.

 

 

Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thor (KD).

Ebba Busch Thor (KD).

– Ja, det behövs en ökad jakt på säl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev