Foto: Lars-Henrik Andersson

Foto: Lars-Henrik Andersson

Partiledarna om jägarnas inflytande

Premium

Viltförvaltningsdelegationerna i landets länsstyrelser är inrättningar där avsikten är att beslut ska fattas nära de människor som berörs. Där har miljö- och naturvårdsintresset sedan förra valet fått dubbelt så starkt mandat som jaktintresset. Är du beredd att ändra på det?
Svensk Jakt har frågat samtliga åtta partiledare i riksdagspartierna.

Socialdemokraterna, Stefan Löfven

Stefan Löfven (S).

Stefan Löfven (S).

– Vi socialdemokrater ser det som oerhört viktigt att stärka den lokala förankringen i viltförvaltningen. Vi menar också att samverkan mellan olika intressen är mycket viktigt och just i jaktfrågan är det konflikterna som historiskt lett till att politiken förlamats. För att komma framåt och åstadkomma resultat har vi mycket att vinna på att jakt- och naturvårdsintresse samverkar. Men vi kommer att följa arbetet och om det finns behov justera olika intressens representation.

 

Gustav Fridolin.

Gustav Fridolin (MP).

Miljöpartiet, Gustav Fridolin

– Nej. Det är bra att viltvårdsdelegationerna har en bred samhällsrepresentation, också för att säkra en av svensk jakts stora styrkor – det breda förtroendet för viltvården. Beslutet bygger på utvärderingar som visat att miljö- och naturvårdsintressena varit underrepresenterade och innebär att miljö- och naturvårdsintresset utvidgats med en person i delegationerna.

 

 

Vänsterpartiet, Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt (V).

Jonas Sjöstedt (V).

– Nej. Ändringen innebär att representationen i delegationerna utökas så att miljö- och naturvårds-organisationerna företräds av ytterligare en ledamot och natur- och ekoturismföretagen av en ledamot. Vi anser att det ger en bra balans i delegationerna.

 

 

Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson (SD).

– Ja. Miljö- och naturvårdsintresset har fått ett kraftigt ökat inflytande över viltförvaltnings-delegationernas beslut. Vi anser att det är orimligt med tanke på att jakt- och viltvårdsintresset liksom markägarna representerar de grupper som lever närmast viltet, påverkas av det i sin vardag och också ansvarar för förvaltningen.

 

Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M).

Moderaterna, Ulf Kristersson

– Ja. Jakt- och viltvårdsintresset bör få starkare mandat, eftersom det är den grupp som lever närmast viltet och som också ansvarar för att förvalta det.

 

Annie Lööf (C).

Annie Lööf (C).

Centerpartiet, Annie Lööf

– Ja. Vi var starkt kritiska till att den rödgröna regeringen valde att rubba balansen i viltförvaltnings-delegationerna. Ett sätt att åtgärda det är att skogsnäringen och ägare av jordbruksmark får ytterligare varsin representant i delegationerna.

 

Jan Björklund (L).

Jan Björklund (L).

Liberalerna, Jan Björklund

– Jakt är en viktig del av en ansvarsfull viltförvaltning. Den självklara utgångspunkten måste vara att det inte per definition behöver vara en motsättning mellan miljö- och naturvårdsintresset och jaktintresset. Den regionaliserade rovdjursförvaltningen ska fortsätta och det behövs en tydlig och bra balans mellan berörda intressen inklusive dialog och bred förankring, särskilt bland människor som lever i rovdjurstäta områden. Och som alltid måste man följa upp hur arbetet fungerar och vid behov göra nödvändiga förändringar.

 

Kristdemokraterna, Ebba Busch Thor

Ebba Busch Thor (KD).

Ebba Busch Thor (KD).

– Ja, sammansättningen av viltförvaltnings-delegationerna behöver ändras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev