Pälsätare hos rådjur oftast inte livshotande

På senvintern brukar det dyka upp rapporter om rådjur med kala fläckar i pälsen. I regel beror detta på ohyra som kallas pälsätare.

I Sverige är det ganska vanligt att rådjur angrips av så kallade pälsätare. Parasiten är en fem millimeter lång lus med det latinska namnet Damalinia cervi.

Lusen lever hela sitt liv i rådjurets päls där den livnär sig på hår och hudbitar. Angripna rådjur ser ofta ut som om de är hårlösa eller klippta på halsen och sidorna. Angreppen verkar öka på senvinter och vår, vilket kan sammanhänga med att rådjuren flockas bland annat runt foderplatser och där smittar varandra.

 

Inte rävskabb

Vissa tror att angreppet beror på att rådjuren drabbats av rävskabb men så är inte fallet. Rävskabb drabbar i huvudsak hunddjur i allmänhet och räv i synnerhet.

Rådjuren lider ofta av klåda och viss irritation men enligt veterinärmedicinsk litteratur är angreppen sällan så svåra att rådjuren behöver avlivas.

Avlivar man ett pälsätarangripet rådjur under olovlig tid kan man göra sig skyldig till brott mot jaktlagstiftningen.

Rådjur i normal eller god kondition klarar ett pälsätarangrepp och problemet försvinner när rådjuret byter till sommarpäls.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev