Den påkörda lodjursungen tvingades ligga svårt skadad i över en timme innan den avlivades. Foto: Privat

Den påkörda lodjursungen tvingades ligga svårt skadad i över en timme innan den avlivades. Foto: Privat

Påkört lodjur plågades i onödan

Det påkörda lodjuret låg förlamat i diket. Polisen nekade avliving och det svårt skadade djuret tvingades ligga länge innan en specialutsedd eftersöksjägare för rovdjur kunde komma fram till platsen.

Det var på lördagsmorgonen som lodjuret påkördes på väg 663 nära Njutånger i Hudiksvalls kommun. Lodjuret var förlamat i bakänden och kunde inte ta sig någonstans. En lokal jägare kom körande efter vägen och fick av en slump syn på det skadade lodjur. Men när jägaren ringde till polisen och bad om tillstånd att få avliva lodjuret nekades han.

Polisen menade, felaktigt, att bara speciella eftersöksjägare för rovdjur skulle sköta avlivningen. Och enligt uppgifter till Svensk Jakt tog det över en timme innan den specialutsedde eftersöksjägaren, som hade långt att köra, var på plats och kunde avsluta lodjursungens lidande.

 

Upprörda jägare

Svensk Jakt har varit i kontakt med upprörda jägare som bor där olyckan inträffade. De är mycket kritiska till polisen agerande där lodjuret tvingades ligga och plågas helt i onödan.
Tidningen har även, förgäves, sökt länsansvarig polis i den nationella viltolycksorganisationen.

 

”Tragiskt”

Johan Bohlin är länsansvarig jägare i Gävleborg i den nationella viltolycksorganisationen. Och han svarar när Svensk Jakt ringer.

– Det är tragiskt att samhället och samhällsdebatten gjort att det är så känsligt att avliva ett skadat rovdjur. Om djur lider och man kan förkorta dess lidande ska det inte spela någon roll om det är handlar om ett rådjur eller ett lodjur. Djur ska inte plågas i onödan, säger Johan Bohlin.

 

Tror du att polisen nekat avlivning om det var ett rådjur som låg svårt skadat i vägkanten?

– Nej, det kan jag inte tänka mig att de skulle ha gjort, säger Johan Bohlin.

 

Fel av polisen

Polisen gjorde även fel när man nekade avlivning. Polisen har ingen beslutsrätt i frågan. Det är paragraf 40c i jaktförordningen som reglerar när skadat vilt får avlivas. I paragrafen står: ”Om frilevande vilt anträffas så skadat eller i en sådan belägenhet att det snarast bör avlivas av djurskyddsskäl, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på någon annans mark.”

I det fall du avlivar ett vilt djur ska du dock i efterhand kunna motivera varför det var en nödvändig handling. Och du får heller inte på egen hand starta ett eftersök på ett trafikskadat vilt som lämnat olycksplatsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev