Jägareförbunden i Västerbotten och Mitt Norrland vill ha 1 september som fast startdatum för septemberjakt på älg. Foto: Kjell-Erik Moseid

Översyn av jakttiderna engagerar jägarna

Hundträning före björnjakten och förlängd jakttid på ripa, hare och rådjur. Dessutom ett fast datum för septemberjakt på älg. Det är några av förslagen när jakttiderna ses över.

Jägareförbunden i Västerbotten och Mitt Norrland har lämnat sina förslag till förändrade jakttider.

Båda föreningarna vill se förlängd jakttid på rådjur, för att möta en växande stam i Norrlandslänen. Västernorrland och Västerbotten har dessutom vårjakt på råbock, och det vill även jägarna i Jämtland ha möjlighet till nu när jakttiderna ses över.

 

Mer tid för harjakt

I Mitt Norrland vill man dessutom ha förlängd jakttid på hare, med förslag på start den 25 augusti fram till den 15 mars. Idag startar harjakten den 1 september och avslutas den sista februari.

– Den (harjakten, red:s anm.) skulle då sammanfalla med jaktstarten på ripa och skogsfågel samt innebära att den slutar samtidigt med rävjakten med hund, skriver föreningen i ett yttrande.

Mitt Norrland vill även förlänga jakttiden på ripa fram till den 15 mars, som är den jakttid som gäller i Väster- och Norrbotten, och även förlänga jakttiden på tjäder- och orrtupp fram till den sista februari.

 

Älgjakt första september

Genemsamt för både Jägareförbundet Mitt Norrland och Västerbotten är förslag på fast startdatum för septemberjakten på älg. Båda föreningarna vill se en jaktstart den 1 september, med bibehållet brunstuppehåll.

I Västerbotten vill man dessutom att beslut om älgjakt tas på nationell nivå.

– Jägareförbundet Västerbotten anser att det kan finnas starka skäl att just jakttiderna rörande älg beslutas på nationell nivå. Osämja och konflikter inom jakttidsprocessen i Västerbotten påtalar att dessa beslut kanske inte är lämpade på en regional nivå, skriver Jägareförbundet Västerbotten i sitt yttrande.

Föreningen vill även återinföra jakt på ekorre och hermelin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev