Många duktiga unga jägare från landets naturbruksgymnasier tävlade i SM i Jakt som avgjordes på Tullgarn. Foto: Josefina Höglin

Överlägsen segrare i SM i Jakt

Många försökte och det var jämnt mellan de efterföljande men åt Johan Andersson från naturbruksgymnasiet i Osby fanns inget att göra. Han vann en överlägsen seger när SM i jakt avgjordes under Swedish Game Fair.

De senaste två åren har SM i Jakt avgjorts samtidigt som de större jaktmässorna gått av stapeln. Förra året på Elmia i Jönköping, i år på Tullgarns slott.

– Tävlingen är viktig för alla inblandade vilket inte minst prisbordet skvallrar om och att den nu för andra året avgjordes på en stor jakt- och fiskemässa gör det hela än mer intressant. Publiken och sponsorerna finns på plats och bidrar till ökad spänning bland de tävlande eleverna, säger Anders Fredriksson, ungdomsansvarig på Jägareförbundet Mitt.

Vinnande laget från Forshagaakademin bestod av Markus Bäck, Amanda Kristiansson och Anton Cederstedt. Foto: Josefina Höglin

Hårda prov

Tävlingen är ett samarrangemang mellan Jägareförbundet och naturbruksskolorna. I år var Anders Fredriksson tävlingsledare tillsammans med Mats-Ola Jonsson och Fredrika Swenson från Forshagaakademin.

Johan Andersson, Osby, som vann den individuella tävlingen får här ta emot förstapriset. Foto: Josefina Höglin

Tävlingen som avgjordes i högsommarvärme satte de sju skolornas 17 deltagande elever på hårda prov. Bland grenarna återfanns skytte, avståndsbedömning, styckning och fyrhjulingskörning.

– Bortsett från årets vinnare som stod i en klass för sig, var det jämt i toppen in det sista, säger Anders Fredriksson.

 

Jaktens ambassadörer

I lagtävlingen var det länge ovisst om Öknaskolan eller Forshagaakademin skulle vinna, men när alla resultat var sammanräknade hade den sistnämnda fått ihop flest poäng.

– Jag ser ett stort värde i att vi genomför den här tävlingen. Vi visar att vi värdesätter ungdomarnas kunskap och deras vilja att bli morgondagens jaktambassadörer, säger Anders Fredriksson.

Resultat

Individuellt:

1) Johan Andersson, Osby, 760 poäng, 2) Joakim Ellner Landberg, Ökna 696, 3) Axel Wallberg, Ljusdal, 676.

Lag:

1) Forshagaakademin, (Amanda Kristiansson, Anton Cederstedt och Markus Bäck), 1.879 poäng, 2) Öknaskolan, (Ronja Colldén, Joakim Ellner Landberg och Victor Rosander) 1.750, 3) Svenljunga, (Lisa Karlsson, Rickard Hartvig Swenson och Markus Persson) 1.633.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev