Ornitolog deltog även 2019 vid skyddsjakt på gråtrut
PremiumNär Birdlife inte längre ville utföra den selektiva jakten tog länsstyrelsen över. Länsstyrelsen i Östergötland fick nämligen tillstånd till skyddsjakt på både gråtrut och havstrut. Ett av villkoren för jakten: att en erfaren ornitolog deltar vid eller utför skyddsjakten.
Birdlife Sveriges riksstämma sade i april 2019 nej till fortsatt selektiv jakt på gråtrut och havstrut i Östergötlands skärgård. Stridigheterna var stora inom organisationen om den kontroversiella jakten. En jakt som syftar till att rädda skräntärnan undan angrepp från gråtrut.
Ett år återstod på tillståndet, men Birdlife drog sig ur och i stället tog länsstyrelsen själva över skyddsjakten 2019. Länsstyrelsens naturvårdsenhet gjorde en ansökan som behandlades av länsstyrelsen i Södermanland (för att undvika jäv, en länsstyrelse bör inte ansöka om ett tillstånd och sedan även bevilja det. Därav skickades ansökan till grannlänet).
Samma men inte lika
Vilthandläggare Viktor Tylstedt i Södermanland var med om att skriva under skyddsjaktsbeslutet. I villkoret för skyddsjakten på gråtrut och havstrut står det under tredje punkten att en erfaren ornitolog ska delta vid eller utföra skyddsjakten för korrekt bedömning av ägg.
– Det stämmer. Det var erfarna ornitologer med. Jag var med och övervakade det hela. Jag gjorde inget, åtgärderna utfördes av länsstyrelsen, säger Ulrik Lötberg, styrelseledamot i Birdlife Sverige.
Kan du förstå att en del tycker det är dubbelmoral, ni vill ha bort gråtruten men vill att någon annan gör det?
– Det kan jag förstå på sätt och vis. Men eftersom jag är aktiv i den här föreningen och föreningen har tagit det här beslutet, då följer jag det. Det är tyvärr mycket tjafs runt skyddsjakt från många olika håll, säger Ulrik Lötberg.
Han förklarar att Birdlife valde att dra sig ur därför man inte ville ha en debatt om att å ena sidan deltar föreningen i skyddsjakt men är samtidigt motståndare till annan skyddsjakt.
– Jag kan förstå att en del tycker vi är veliga. Men det handlar ju om olika viljor och vilka viljor som vinner.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.