Tre organisationer kräver ett förbud mot bly i alla former av jaktammunition. Foto: Lars-Henrik Andersson

Organisationer kräver förbud mot blyammunition

Inför ett förbud mot bly i alla former av jaktammunition. Det kräver Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden och BirdLife Sverige i en skrivelse som skickats till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och miljöminister Karolina Skog (MP).

Organisationerna hänvisar till en studie där svenska forskare menar att koncentrationen av bly i blodet hos kungsörnar ökar under jaktsäsongen för älg och att örnarna får försämrad flygförmåga med ökade blyhalter.

De tre organisationerna menar även att bly utgör hälsorisker för människor när det frigörs i vatten.

 

Oacceptabel situation

Skrivelsen avslutas: ”Vi tycker att nuvarande situation är oacceptabel. Det finns idag blyfri ammunition som fungerar utmärkt för sina syften. För djur och natur och för människors hälsa är det hög tid att stoppa vad som sannolikt är en av de mest omfattande spridningarna av en tungmetall i den svenska naturen. Vi yrkar att regeringen snarast möjligt inleder processen för att införa ett förbud mot användning av bly i jaktammunition.”

Skrivelsen är undertecknad av Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen, Håkan Wirtén, generalsekreterare Världsnaturfonden, samt Dennis Kraft, ordförande BirdLife Sverige.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev