Ett kungsörnspar stoppar en jättesatsning i Härjedalen som skulle ha gett 300 jobb i Härjedalens kommun. Foto: Kjell-Erik Moseid

Blyförgiftning av kungsörnar går att undvika menar Jägareförbundet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jägareförbundet: Blyförgiftning går att undvika

SLU har publicerat en sammanfattning av en studie på kungsörnar som har letts av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med bland andra Naturhistoriska riksmuseet, Umeå universitet, Statens veterinärmedicinska anstalt samt örnforskare i USA.

Rapporten, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology visar att kungsörnar som äter inälvor som lämnas kvar från jakten blir förgiftade av blyet i ammunitionen.
Ett förbud mot blyammunition är det enda sättet att rädda örnarna, skriver SLU.

 

Förbud är ingen bra lösning

Att örnar får i sig bly när de äter av slaktrester från vilt är känt. Jägareförbundet vill dock inte införa ett förbud av blyammunition.

– Nej, förbud är sällan någon bra lösning. Vi tror att man kan komma långt på frivillig väg.

– Vi har arbetat med frågan i flera år. Mycket av problemet går att undvika med en korrekt hantering av slaktavfallet eller byte av ammunition, säger Torbjörn Larsson 1:e vice ordförande i Svenska Jägareförbundet. Han understryker att det tidigare inte funnits fullgoda alternativ till blykulor.

– Det har hänt mycket de senaste åren. Blyfri ammunition finns nu till de flesta kalibrarna – dock inte till alla.

Han menar att ett förbud vore direkt olämpligt. Bland annat för småvilt som skjuts med klena kalibrar.
För dessa finns inga alternativ till bly.

– Men för älg, vildsvin, hjortar och rådjur som är de stora viltarterna finns det alternativ, för alla kalibrar utom en – 6,5 där det idag inte är lagligt med alternativ.

 

Marginell prisskillnad

Kostnadsskillnaden mellan bly och blyfritt är marginell idag. Så frågan handlar om att få människor att ändra beteende. Och det tar tid.

– I mångt och mycket måste jägarna ställa sig frågan: vill jag gräva ned slaktresterna? I annat fall får jag börja använda blyfri ammunition.

Jag tror att vi just nu ser stora förändringar i jägarnas ammunitionsval, beroende på att jägarna inte vill ha blyrester i sin och sina barns mat. Men den effekten kommer ta några år innan vi kan se, säger Daniel Ligné.

Men även frågan om kaliber 6,5 x 55 kan få en lösning om Svenska Jägareförbundet får som det vill.

 

Byt till blyfritt eller gräv

– Vi arbetar med att försöka ändra klassificeringen av den kalibern. Då kan även den vanligaste älgkalibern klara av blyfri ammunition. Men bollen landar i jägarnas knä. Vi måste ta ansvar för vårt ammunitionsval. Det handlar om att byta till blyfritt eller gräva, säger Daniel Ligné.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev