Vargen i USA har varit strikt skyddad i mer än 40 år, men nu öppnar ett beslut i representanthuset för jakt. Antalet vargar ha ökat snabbt i USA, och skyddet anses inte längre nödvändigt. Foto: Mostphotos

Öppnar för jakt på varg

Attityden till varg håller på att förändras i USA. Nyligen röstade representanthuset för att ta bort det federala skyddet för varg, vilket ger delstaterna rätt att ta regionala beslut om jakt.

Vargen har haft ett strikt skydd genom federala lagar som alla delstater, förutom Alaska, har ålagts att följa. Förslaget för en förändring av skyddet kom från delstaten Wisconsin, men redan under Barack Obama fanns planer på att lätta på skyddet. Då konstaterade Obamas administration att vargarna inte behövde samma skydd längre och tog bort skyddet.

Men en federal domstol ändrade 2014 beslutet, och konstaterade att vargpopulationen inte hade återhämtat sig tillräckligt för att häva skyddet.

Ett av huvudargumenten har varit och är fortfarande att skyddet av vargen har visat sig så effektivt, att vargarna har ökat snabbt i USA. De är nu ett påtagligt hot mot boskap, husdjur och människor i flera delstater. Tidningen The Hill skriver om fredagens beslut i representanthuset.

 

Öppnar för jakt

Det förändrade skyddet innebär att bönder, jägare och andra berörda tillåts att skjuta vargar med stöd av beslut tagna i delstaterna.

Förslaget har lagts fram av republikanen Sean Duffy från delstaten Wisconsin, som i ett anförande i representanthuset pekade på det positiva med jakt på varg.

– Det är bra för miljön, bra för vargarna, bra för boskapen och det är faktiskt också bra för vår hjortpopulation, sa Sean Duffy.

Han riktade även kritik mot att federala beslut tas långt från de människor som berörs av besluten.

– Det är en sak att sitta i Washington D.C. och tycka att vi ska ha varg, men en helt annan sak att bo i Madison i Wisconsin där problemen finns, sa Sean Duffy.

 

Minskat behov av skydd

Omröstningen i representanthuset slutade med 196 för och 180 röster mot en förändring av skyddet, där främst republikanerna röstade för förslaget, som nu lämnas till senaten.

USA har under ett 40-tal år haft ett strikt skydd för varg, och under den perioden har antalet vargar ökat till cirka 6.000 djur. Delstaten Alaska ingår inte i den beräkningen. Där uppskattas antalet vargar till 11.000 djur.

I Alaska fälls varje år 1.200 vargar.

I Kanada, med en population på 60.000 vargar, är jakt på varg tillåten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev