Polisen förbereder i samarbete med respektive länsstyrelse för en omfattande kontroll av jakt och jägare under årets björnjakt i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Omfattande polisinsats under björnjakten

Årets björnjakt i norra Sverige kommer att präglas av polisiär närvaro. Polisen i Region Nord har beslutat att granska jakten och jägarna när jakten inleds den 21 augusti.
– Vi kommer att ha tillräckliga resurser för att kontrollera laglydigheten under björnjakten, säger Martin Trostemo, ansvarig viltsamordnare vid polisen i Jämtland.

Polisen kommer att kontrollera jakten och jägarna i de fyra Norrlandslänen Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Det innebär att polis kommer att åka med ut vid besiktning av skjutna björnar.

– Det är inte de laglydiga jägarna vi är ute efter. Det här ska vara trevligt, vi ska inte störa jakten men samtidigt så ska de jägare som inte sköter sig räkna med påföljder, säger Martin Trostemo.

 

Omfattande kontroll

Det handlar om kontroll av skjutna björnar och björnarnas maginnehåll, kontroll av skottplatser, vapenlicenser och nykterhet. Även pejlutrustning och hundanvändning samt hur jägarna har använt fordon under jakten ska granskas.

– Vi kommer att sätta ner foten och de som inte sköter sig kan räkna med både böter och vapenbeslag. Det kan leda till åtal och fängelsestraff och är man beredd att ta den risken? säger Martin Trostemo.

Förra året hade 30 procent av alla björnar skjutna i Gäveborgs län otillåtna åtelrester i magen. Där handlade det om hela limpor, majs, fisk, hundmat och i några fall en oidentifierbar illaluktande sörja. Även äpplen och spannmål förekom i de besiktigade björnarna.

 

Snabb jakt stressar

Enligt Martin Trostemo är det ett växande problem även i Jämtland. Det har hittats föda i de besiktigade björnarnas magar som bara kan förklaras av olagliga åtlar. En allt snabbare björnjakt kan få vissa jägare att ta till olagliga metoder och här vill polisen jobba preventivt.

– Vi har ett fantastiskt vilt som vi kan förvalta utan att kliva över vad som är lagligt. Det handlar om etik och moral och här har vi en liten klick jägare som förstör för oss andra, säger Martin Trostemo, som själv är jägare.

Han betonar att det inte är alla som går genvägar och att årets polisinsats är en öppen tillsyn som ska ske i god ton. Polisen i Region Nord har själva tagit initiativet och avdelat resurser.

– Jag vill inte säga hur många poliser det handlar om, men det kommer att vara tillräckligt, säger Martin Trostemo.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev