En omfattande jakt på järv har inletts i Norge. Foto: Kjell-Erik Moseid

Omfattande jakt på järv i gränsbygderna

Årets licensjakt på järv har inletts i Norge.
Fram till den 15 februari ska 113 järvar skjutas och till stor del sker jakten i gränsområden till Sverige.

I Sverige har järven varit fridlyst sedan 1969. När järv skjuts i Sverige sker det numera alltid efter beslut om skyddsjakt med stöd av §23a i jaktförordningen.

I Norge är situationen en helt annan.

 

Norge prioriterar licensjakt

Där har stortinget, Norges riksdag, slagit fast att det är genom licensjakt som järvbeståndet ska regleras. Besluten om jakt fattas av åtta regionala rovviltsnämnder.

I Norge arbetar ansvariga myndigheter för att minska järvpopulationen och begränsa skadorna på i första hand frigående får och tamren.

Målet i den norska förvaltningen är 39 föryngringar per år.

Jaktsäsongen i Norge startade den 10 september och pågår fram till den 15 februari 2018. Totalt får 113 järvar skjutas fördelat på åtta områden, eller regioner.

 

Strikt reglerad jakt

Under förra jaktsäsongen fälldes 60 järvar på licens i Norge. Jakten är strikt reglerad och avbryts när ett visst antal honor är fällda. I år är den gränsen satt till 69 honor.

Under förra årets licensjakt sköts endast halva tilldelningen, vilket ledde till en omfattande skyddsjakt våren 2017 där ytterligare 54 järvar fälldes.

Målen i avskjutningen ligger långt högre än den bedömda årliga tillväxten och motiveras med att jakten ska ha en reducerande effekt.

– Skadorna på får har sjunkit mycket de senaste åren, men fortfarande finns det en del prioriterade betesområden där skadorna har varit många och man inte har lyckats att fälla järv under licensjakten, säger Ellen Hambro, direktör för norska Miljödirektoratet, i en artikel i Svensk Jakt tidigare i år.

 

Inga planer på licensjakt i Sverige

I Sverige finns inga konkreta planer på licensjakt på järv. Enligt senaste inventeringen 2016 låg järvbeståndet i Sverige då på 500 järvar vilket är under miniminivån på 600 individer och 90 föryngringar. Inventeringen redovisade en kraftig minskning, främst i Norrbotten men den kan förklaras av dåliga snöförhållanden och nya inventeringsmetoder som enligt Naturvårdsverket förklarar stora skiftningar mellan inventeringsåren.

Trenden är annars tydlig med en minskning från toppåret 2012 då det beräknades finnas 750 järvar i Sverige.

Hel klart är ändå att järven ökar i skogslän som Dalarna, Värmland och Gävleborg.

Nyligen dokumenterade länsstyrelsen i Dalarna landets sydligaste järvföryngring i södra delen av Vansbro kommun och honor med ungar har hittats i Värmland och Gävleborg.

Men licensjakt på järv i Sverige är inte aktuellt, och det beror inte enbart på en minskande population.

 

Kräver nya föreskrifter

– Varken Naturvårdsverket eller någon länsstyrelse har fattat beslut om licensjakt efter järv och inga föreskrifter finns framtagna för ändamålet. Skyddsjakt har använts för att förhindra allvarlig skada, skriver Naturvårdsverket i sin nationella förvaltningsplan för järv.

För att fatta beslut om licensjakt på järv i Sverige behövs enligt Naturvårdsverket en utredning av förutsättningarna för sådan jakt och nya föreskrifter för hur jakten ska genomföras.

Det krävs även en jaktbar population.

Just nu sammanställs 2017 års inventering av järvarna i Sverige. Resultat av inventeringen ska presenteras den 1 november.

 

 

Fakta, Naturvårdsverket och SLU, Grimsö.

järvar skjutna i Sverige genom beslut om skyddsjakt med stöd av §23a i jaktförordningen.

År                                 Döda järvar 

2012                             9

2013                             33

2014                             22

2015                             35

2016                             12

2017 (del av år)           5

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev