Publicerad 8 oktober 2018 - 11:02

Det är inte lagligt att inom ett viltvårdsområde avlysa småviltjakt i väntan på älgjakt.

Det är inte lagligt att inom ett viltvårdsområde avlysa småviltjakt i väntan på älgjakt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Olagliga avlysningar av småviltjakt inom vvo:n

Ett antal viltvårdsområden, vvo:n, i landet avlyser småviltjakten i väntan på att älgjakten ska dra i gång. Men sådana avlysningar strider mot lagen.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

I dag, måndag, börjar älgjakten igång på många håll i landet. Och i väntan på att jakten ska dra igång har en del viltvårdsområden avlyst all småviltjakt den senaste helgen, eller hela den förra veckan.

Motivet till avlysningarna sägs vara att småviltjakten skulle skrämma älgarna till den milda grad att de lämnar områdena.

Men sådana avlysningar är alltså inte lagliga. I den 22 paragrafen i Lag om viltvårdsområden står följande: ”En viltvårdsområdesförenings beslut i andra viltvårdsfrågor än de som anges i 23–26 §§ får inte mot någons vilja medföra inskränkning i dennes rätt att jaga eller på annat sätt nyttja en fastighet inom viltvårdsområdet.”

Björn Sundgren

– Det här är glasklart. Viltvårdsområden får inte avlysa småviltjakt i väntan på älgjakt, säger Björn Sundgren som är jaktvårdskonsulent i Norrbotten.

– Det är däremot inte helt klart om viltvårdsområden har rätt att avlysa småviltjakt under till exempel den första älgjaktsveckan. Det finns jurister som gör olika tolkningar av lagen där, fortsätter Björn Sundgren.

Vill du överklaga ett viltvårdsområdes beslut att avlysa småviltjakt ska du vända dig till länsstyrelsen i det län där viltvårdsområdet är beläget.

 

Skrämmer inte älgar

Motivet att småviltjakten skrämmer älgar ger inte Björn Sundgren mycket för.

– Det har gjorts försök med GPS-älgar i Arjeplog som intensivpejlades samtidigt som det bedrevs fågeljakt i direkt närhet till älgarna. Vad jag minns var det ett enda fall där en av älgarna gjorde en större förflyttning. Då jagade en vorsteh en älg ett par kilometer, men dagen efter var älgen tillbaka i samma område igen. Däremot såg de att flera av älgarna faktiskt gick efter småviltjägarna en bit.

 

Tips

Men hur gör man då för att småvilt- och älgjägare ska kunna samsas och jaga samtidigt inom samma område? Från Norrbotten hämtar vi ett tips där ett viltvårdsområde delats in i sex tårtbitar. Därefter har två informationsskyltar satts upp på marken och senast klockan 20.00 kvällen innan jakten ska bedrivas har älglaget skrivit på skyltarna vilket eller vilka områden de ska jaga över dagen efter. Och att skriva att ”vi jagar inom område 1–6” duger naturligtvis inte.

Notabelt är att lagstiftningen inte ger en älgjägare ”mer rätt till jakt” än en småviltjägare inom ett viltvårdsområde.

Jaktklubb

Inom till exempel en jaktklubb kan man däremot besluta om att avlysa småviltjakt i väntan på eller i samband med älgjakt. Rörande beslut inom en jaktklubb kan du heller inte vända dig till länsstyrelsen för att överklaga beslutet.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram

Heta ämnen på Svenskjakt.se