Publicerad 4 september 2020 - 12:31

En större grupp jägare där flera kan ha saknat tillstånd för jakt i Norrbottens fjäll har sökts av polis. Foto: Kjell-Erik Moseid

Oklart om jakttillstånd för utländska jägare

Premium

En grupp på tiotalet italienska jägare uppmärksammandes i de norrbottniska fjällen nyligen. Bara fyra av dem hade särskilt tillstånd för att få jaga småvilt på statens mark ovan odlingsgränsen.

Svensk Jakt har pratat med en jägare som för en vecka sedan uppmärksammade tiotalet italienska jägare som var på väg att transportera sig till en stugby i fjällen. De hade stannat på en parkering och skulle därifrån få hjälp med vidare transport till stugbyn.

Jägaren uppmärksammade de italienska jägarna i torsdags i förra veckan.

– Det kom ett antal bilar med folk som var jägarklädda. De hade vapenfodral. Jag räknade till tror jag 15 jägare. Det vimlade av hundar. En av bilarna hade italienska registreringsskyltar, berättar den svenska jägaren.

 

Blev hämtade

Han berättar att ägaren av stugbyn kom och hämtade upp de italienska jägarna.

– Jag pratade med en av de italienska jägarna och sade på engelska att normalt sett får inte utländska jägare jaga här före den 16 september. Då pekade han på en annan person som han sa var guide och att han hade ordnat jaktkort. Jag ifrågasatte det, eftersom att man måste ha närmare anknytning till Sverige alltså en fastighet i Sverige, för att få lösa jaktkort före den 16 september och jag tvivlar på att alla dessa 15 jägare ägde fastighet i Sverige, säger jägaren.

Han tog kontakt med länsstyrelsen som kunde konstatera att inga jaktkort var aktiverade i området och därför kontaktades polisen.

 

För sent

Polisen var på lördagen på väg ut med helikopter till området för att kontrollera de utländska jägarna. Men enligt Joacim Lundqvist vid polisen fick man ett annat mer prioriterat ärende. Han berättar också när polisen i början av denna vecka åter skulle åka till området så hade de italienska jägarna redan lämnat stugbyn.

Gunilla Manbré på länsstyrelsen säger att det inte finns något ärende eller någon pågående utredning vid länsstyrelsen.

– Det var ett antal italienare och några av dem hade jakttillstånd. Den dagen de sågs var inga jaktkort aktiverade i området. Sedan aktiverades kort och enligt de uppgifter vi fått från stugbyn har det både fiskats och jagats. Det var inte alla som jagade, säger Gunilla Manbré.

 

Vill inte kommentera

Svensk Jakt har begärt ut vilka utländska jägare som har närmare anknytning till Sverige och alltså uppfyller kravet för att få lösa jaktkort på statens mark ovan odlingsgränsen. Länsstyrelsen har skickat fyra beslut med namn på personer bosatta i Italien och som uppgett att de har en fastighet i Sverige.

Hur hänger det då ihop om det var tiotalet jägare men bara fyra som har närmare anknytning till Sverige och därmed rätt att aktivera jaktkort.

Gunilla Manbré hänvisar till ägaren av stugbyn. Svensk Jakt har varit i kontakt med ägaren som dock inte vill kommentera.

 

• Är det även fyra stycken som aktiverat jaktkort?

– Ja, säger Gunilla Manbré.

 

• Vad gjorde resten av sällskapet?

– Jag vet inte. Jag var inte där. När vi fick de här uppgifterna lämnade vi dem omedelbart vidare till polisen. Jag har fått uppgift om att polisen var där, men inte samma dag. Vi har gjort det vi ska göra och det vi brukar göra när vi får sådana här uppgifter, säger Gunilla Manbré.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram