Ökat jakttryck ger färre vildsvinsolyckor

Viltolyckorna med vildsvin inblandade minskar i landet som helhet. Särskilt stor är minskningen i de tre Smålandslänen samt i Blekinge, Skåne och Sörmland. Foto: Jan Henricson

Antalet viltolyckor med vildsvin har närmast halverats i de tre Smålandslänen, enligt siffror från Nationella viltolycksrådet. Något som visar att jägarna har tagit sitt ansvar och ökat avskjutningen, förklarar Jägareförbundet.

Färsk statistik som jämför första halvåret 2012 med samma period i år visar att antalet viltolyckor med vildsvin minskar i de flesta av de län som hyser fasta stammar.
I landet som helhet har antalet viltolyckor med vildsvin minskat från 1 363 till 1 096 under den jämförda perioden.
Tydligast är minskningen i Kronobergs län där det första halvåret 2012 inträffade 224 viltolyckor med vildsvin inblandade, jämfört med 126 innevarande år.
Minskningen av trafikolyckor går parallellt med en kraftigt ökad avskjutning. Särskilt märks det i Kronobergs län där det enligt viltdata fälldes 15,93 vildsvin per 1.000 hektar jaktåret 2012-2013.
Elias Turesson. Foto: Jan Henricson– Det är en dramatisk ökning jämfört med året innan då det sköts 4,7 vildsvin per tusen hektar. Ser vi på jaktvårdskretsar som Tingsryd och Växjö södra är avskjutningen ännu större med 29 respektive 21 fällda vildsvin per 1.000 hektar. Men där har å andra sidan avskjutningen varit större tidigare år också, säger Kronobergs jaktvårdskonsulent Elias Turesson.

Varierar snabbt

Han drar slutsatsen att vildsvinsstammen nu minskar i länet, men från en hög nivå. Föregående år var tillväxten hög med stora kullar, bland annat beroende på ett gynnsamt ollonår.
– Jag tycker att det här visar att jägarna tar sitt ansvar och ökar avskjutningen när vildsvinsstammen växer. Det är svårt att hålla jämna steg, och jag menar att vi får vänja oss vid att vildsvinen är ett vilt med stora variationer som går fort både uppåt och nedåt, säger Elias Turesson.
Markus Olsson. Foto: Jan HenricsonAtt antalet vildsvinsolyckor minskar i landets södra och östra delar förklarar Markus Olsson på Jägareförbundets jakt- och faunavdelning med att det är där tillväxten var som störst föregående år. Något som ledde till ett avsevärt högre jakttryck.
– Det är därför vi inte ser samma utvecklig i län som Uppsala och Halland där olyckorna ökar något, säger han.

Adaptiva jägare

Även Markus Olsson är inne på att jägarna svarat upp på de krav som ställdes om att avskjutningen skulle öka.
– Ja, jägarna är adaptiva och anpassar sig efter rådande omständigheter, säger han.
Kan det då inte finnas andra förklaringar till att vildsvinsstammen minskar än ett ökat jakttryck? En lång och kall vinter, till exempel?
– Det är klart att en besvärlig vinter påverkar, men att den gånga vintern skulle förklara stammens minskning tror jag är uteslutet. Det ökade jakttrycket är förklaringen, säger Elias Turesson.

Olyckor med vildsvin (första halvåret)
Län 2012 2013
Kronoberg 224 126
Jönköping 58 44
Kalmar 184 106
Östergötland 82 63
Blekinge 73 38
Skåne 303 271
Sörmland 140 111
Örebro 37 32
Halland 49 64
Uppsala 38 56
Västra Götaland 54 57
Västmanland 14 16
     
Hela landet 1.363 1.096

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev