Ökat intresse för bushcraft och jakt

För första gången i Sverige arrangeras nu en större internationell festival med bushcraft i fokus.
Projektledare är jägaren och bushcraftsentusiasten Jonas Landolsi.
– Bushcraft och jakt har många beröringspunkter, säger han.

Den 12 till 14 augusti arrangeras en stor bushcraftfestival i Gottröra i Uppland, med flera kända föreläsare inom området, utställare, workshops och en SM-tävling i friktionseld.
Jonas Landolsi är både initiativtagare och projektledare för arrangemanget. Jonas ägnar en stor del av sin tid åt att skräddarsy bushcraft- och överlevnadskurser samtidigt som han är skribent i diverse tidskrifter, bland annat Vapentidningen där han framför allt skriver om knivar och yxor.

Ökat intresse
Enligt Jonas Landolsi ökar intresset för bushcraft, som fritt översatt betyder vildmarkskunskap.
Begreppet kommer ursprungligen från Australien, där det användes för att beskriva färdigheter som används i bushen.
Bushcraft handlar förenklat om ett självförsörjande uteliv, där du till stora delar ska kunna klara dig med det naturen har att ge. Bushcraft handlar också mycket om att kunna göra upp eld och färdigheter inom spårning, jakt, fiske, bivackbygge, hantering av kniv, yxa och såg. Samt även kunna tillverka egen vildmarksutrustning med hjälp av naturliga material.

Längre från naturen
– Det ligger rätt i tiden att arrangera en sådan här festival. Tyvärr har vi på senare tid kommit allt längre bort från naturen och skogen. Vi behöver en kanal in i den världen och de kunskaperna som finns på området, framför allt är det viktigt att få upp intresset bland de yngre. Mycket handlar om gammalt skogsliv och kunnande som börjat försvinna, därför är det viktigt förmedla kunskap om bushcraft till de yngre så de lär sig ta hand om sig själv i skog och mark.
Jonas Landolsi hoppas också få in tanken bakom bushcraft till jaktens område, som blivit allt mer prylinriktat.

Färre prylar
– Förr hade jag massor med prylar med mig ut på jakt. Nu försöker jag i stället minimera packningen, mer tillbaka till det ursprungliga, mer ett med naturen. Jag kan fokusera mer på jakten och viltet då jag inte bär med mig mycket grejer i skogen, säger Jonas Landolsi.
Han menar att jakten är en del av naturen, och därmed också en del av bushcraft.
– Vi moderna jägare kan bli bättre på att ta till vara mer från viltet. Bland annat kommer vi ha en workshop på festivalen om hur man garvar skinn i fält, säger Jonas Landolsi.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev