Nu är resultaten från 2016 års björnobs sammanställda Foto: Johnny Olsson

Obsar visar något minskande björnstam

Björnstammen minskar något i landet. Det indikerar i alla fall jägarnas björnobs. Men i Västernorrland och Gävleborg visar obsen tvärt om att björnarna blir fler.

Rekordåret 2008 låg den totala Björnobsen från Norbotten i norr ner till Dalarna i söder på 0,612926416 per 1.000 mantimmar.
2016 var motsvarande siffra 0,407375113.

Framför allt i Norrbotten och Jämtland har björnobsen sjunkit rejält. Det är också något som förvaltningen syftat till. Minskningen beror enligt Jägareförbundet på en kombination av höga tilldelningar i samband med licensjakt samt att ett stort antal björnar skyddsjagats under våren.

I Västerbotten visar björnbsen att stammen är stabil. Även genomförda spillningsinventeringar i länet visar på samma sak. Björnstammen har dock spridit sig ut mot kusten och områden med lägre täthet av björn.

 

[cycloneslider id=”bjornobs”]

 

Däremot indikerar björnobsen på en ökande björnstam i Västernorrland. Jägareförbundet, som sammanställt björnobsen, menar dock att man i nuläget inte ska dra några slutsatser utifrån de två senaste årens obsresultat utan invänta kommande års trender.

 

Otydlig obs

I Gävleborgs län har det beslutas om en stabil nivå på björnstammen efter resultaten från spillningsinventeringen 2012. Jägarnas björnobs har varit lite otydlig de senaste åren men i stort med en något nedåtgående trend. 2016 gick dock björnobsen upp kraftigt. Ökningen återfinns inom i stort sett samtliga områden i länet.

I Dalarna indikerar björnobsen att björnstammen i länet minskat. Det är också i enlighet med förvaltningens ambitioner. 2012 uppskattades björnstammen till drygt 400 individer i länet och beslut fattades då om att minska antalet björnar till 250-290 individer.

Fakta björnobs

Under älgobsperioden rapporterar jägarna även in iakttagna rovdjur. Björnobs har redovisats årligen sedan år 2000.

Cirka två miljoner mantimmar lades ner av jägarna i det mellersta förvaltningsområdet. I norr redovisade jägarna nästan lika många timmar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev