Publicerad 27 januari 2021 - 11:32

Södra Sverige har fått ytterligare ett vargrevir, Brängenreviret, på gränsen mellan Jönköpings och Västra Götalands län. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Nytt vargrevir bildat i Sydsverige av syskonpar

Ett nytt vargrevir är konstaterat på gränsen mellan Jönköpings och Västra Götalands län. Länsstyrelserna har döpt det till Brängenreviret.

Vargparet rör sig i nordvästra delen av Jönköpings län, väster om Mullsjö, och in i angränsande delar av Västra Götaland.

De båda vargarna kommer från Tivedenreviret och är avkomma till en invandrad varg, och bedöms därför som genetiskt värdefulla.

I pressmeddelandet som Länsstyrelsen i Jönköping skickat ut sägs emellertid inte något om att det revirhävdande paret är helsyskon, och därmed vilken genetisk kvalitet eventuella valpar kommer att ha.

Ytterligare vargar går i par i södra Sverige

 

Följer utvecklingen

Så här långt har vargarna spårats i gränstrakterna mellan Ulricehamns, Mullsjö och västra Jönköpings kommuner. Revirets gränser har inte fastställts helt.

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i södra Sverige. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte så oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län, i pressmeddelandet.

 

Känner inga gränser

Vargarna bryr sig som sagt inte om länsgränsen vilket innebär att länsstyrelserna i de båda länen gemensamt ska följa upp reviret och om valpar föds till våren. I det arbetet hoppas länsstyrelserna på allmänhetens hjälp, att observationer rapporteras.

– Länsstyrelserna kommer också att kommunicera med de som kan beröras av detta vargrevir för att få en överblick av eventuella konsekvenser, ge stöd till förebyggande åtgärder och svara på frågor om hur vargförvaltningen fungerar säger Henrick Blank, enhetschef på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Under inventeringssäsongen har ytterligare en varg spårats i Jönköpings län. En hane som klassas som en i övrigt stationär varg. Den har spårats i Gnosjö kommun.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram