Södra Sverige har fått ytterligare ett vargrevir, Brängenreviret, på gränsen mellan Jönköpings och Västra Götalands län. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Nytt vargrevir bildat i Sydsverige av syskonpar

Ett nytt vargrevir är konstaterat på gränsen mellan Jönköpings och Västra Götalands län. Länsstyrelserna har döpt det till Brängenreviret.

Vargparet rör sig i nordvästra delen av Jönköpings län, väster om Mullsjö, och in i angränsande delar av Västra Götaland.

De båda vargarna kommer från Tivedenreviret och är avkomma till en invandrad varg, och bedöms därför som genetiskt värdefulla.

I pressmeddelandet som Länsstyrelsen i Jönköping skickat ut sägs emellertid inte något om att det revirhävdande paret är helsyskon, och därmed vilken genetisk kvalitet eventuella valpar kommer att ha.

Ytterligare vargar går i par i södra Sverige

Följer utvecklingen

Så här långt har vargarna spårats i gränstrakterna mellan Ulricehamns, Mullsjö och västra Jönköpings kommuner. Revirets gränser har inte fastställts helt.

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i södra Sverige. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte så oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län, i pressmeddelandet.

Känner inga gränser

Vargarna bryr sig som sagt inte om länsgränsen vilket innebär att länsstyrelserna i de båda länen gemensamt ska följa upp reviret och om valpar föds till våren. I det arbetet hoppas länsstyrelserna på allmänhetens hjälp, att observationer rapporteras.

– Länsstyrelserna kommer också att kommunicera med de som kan beröras av detta vargrevir för att få en överblick av eventuella konsekvenser, ge stöd till förebyggande åtgärder och svara på frågor om hur vargförvaltningen fungerar säger Henrick Blank, enhetschef på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Under inventeringssäsongen har ytterligare en varg spårats i Jönköpings län. En hane som klassas som en i övrigt stationär varg. Den har spårats i Gnosjö kommun.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev