Et fjärde vargangrepp på får har inträffat i skånska Arkelstorp, någon mil öster om det område där skyddsjakt pågår. Foto: Mostphotos

Nytt vargangrepp utanför skånskt skyddsjaktområde

Natten till måndag skedde ett nytt vargangrepp på får i Arkelstorp i Skåne. Två får dödades och ytterligare sju skadades. Angreppet skedde utanför det område där skyddsjakt på en varg pågår.

Skyddsjakt pågår på en varg i ett begränsat område i trakterna av Osby. Det nya angreppet har skett några mil öster om tidigare angrepp och utanför området för skyddsjakt. I de tidigare fallen kunde länsstyrelsen i Skåne konstatera att angreppen var gjorda av en vargtik som  varit föremål för skyddsjakt i både Jönköpings och Västra Götalands län.

Historisk skyddsjakt på varg i Skåne

Tiken är född i Tönsenreviret i Gävleborgs län och anses inte genetiskt viktig för vargstammen.

 

Flera vargar?

Nu undersöker länsstyrelsen i Skåne om det är samma varg som flyttat sig några mil österut, eller om det finns flera vargar i länet. Innan man fått svar kommer inte skyddsjaktsområdet att utökas.

‑ Vi har skickat iväg ett salivprov från det senaste angreppet och har bett om skyndsam analys från Viltskadecenter. Tills vidare ligger fredagens beslut om tid och område för skyddsjakt fast, säger miljödirektör Annelie Johansson vid länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

Jakt på två vargar i Sydsverige

Skyddsjakten i Osbyområdet pågår fram till den 18 september.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev