Två vargar som fått smak på för får jagas nu i Skåne och Halland. Foto: Olle Olsson

Jakt på två vargar i Sydsverige

För närvarande pågår jakt på två vargar i södra Sverige. Efter att Länsstyrelsen i Skåne i fredags tog beslut om skyddsjakt på en varg i Osby kommun följde Halland efter och nu skyddsjagas en varg som vid flera tillfällen rivit får på en gård i Veddige.

Efter tre angrepp på får på samma gård i Veddige var inte förutsättningarna för skyddsjakt uppfyllda, ansåg Länsstyrelsen i Halland. I tisdags förra veckan sa rovdjurshandläggare Martin Broberg till Svensk Jakt:

– Efter att ha prövat saken gentemot Naturvårdsverkets riktlinjer för beslut om skyddsjakt kom länsstyrelsen fram till att det finns annan lämplig lösning.

Ingen skyddsjakt på halländsk varg

Ingen annan lösning

Men efter den fjärde attacken på samma gård, en stor fårbesättning, höll inte argumentet längre och länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt, eftersom man inte ser någon annan lämplig lösning.

– Det är ovanligt att Länsstyrelsen i Hallands län tar beslut om skyddsjakt. Vi kan inte avgöra om det är en och samma individ som utfört alla angrepp. Det finns däremot starka indikationer på att så är fallet säger Martin Broberg i ett pressmeddelande.

Jakten får bedrivas fram till den 6 oktober i delar av Varbergs och Kungsbacka kommun.

 

Området för skyddsjakt omfattar delar av Kungsbacka och Varbergs kommuner. Karta: Länsstyrelsen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev