Vargen som rivit så många får på en större fårgård i Veddige i Halland går ännu så länge säker för skyddsjägare. Foto: Arkivbild Dennis Jacobsen / Mostphotos

Ingen skyddsjakt på halländsk varg

Premium

Länsstyrelsen i Halland beslutade igår att inte inleda någon skyddsjakt på den varg som under kort tid angripit får vid tre tillfällen på samma gård i Veddige. Enligt länsstyrelsen finns det annan lämplig lösning än skyddsjakt för att bli av med problemet.

Svenskjakt.se berättade igår om de problem som drabbat en större fårbesättning i halländska Veddige. I slutet av juli dödades sju får av varg. Den gångna helgen dödades 13 får, och djuren flyttades närmare bostadshuset. Det hjälpte inte då fårägaren i måndags morse fann fyra lamm som var döda och ytterligare 20 som var så svårt skadade att de måste avlivas.

Kan bli skyddsjakt på varg i Halland

 

Enligt riktlinjer

På seneftermiddagen diskuterade man i länsstyrelsen om att besluta om skyddsjakt på eget initiativ. Förutsättningarna tycktes vara uppfyllda efter tre attacker på samma gård inom en kort tidsperiod.

– Efter att ha prövat saken gentemot Naturvårdsverkets riktlinjer för beslut om skyddsjakt kom länsstyrelsen fram till att det finns annan lämplig lösning, säger Martin Broberg som är naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Kriterierna var till viss del uppfyllda, enligt Broberg. Vargen orsakar allvarlig skada, och om den skjuts försvårar det inte artens gynnsamma bevarandestatus.

Men när man kom till frågan om det finns annan lämplig lösning såg sig länsstyrelsen manad att svara ja.

 

Akuta åtgärder

– Samtliga tre angrepp har inträffat på samma plats. Det gör det möjligt att arbeta förebyggande. I ett längre perspektiv med rovdjursavvisande stängsel, i ett kortare med akutåtgärder som länsstyrelse kan hjälpa till med, säger Martin Broberg.

Han räknar med att dessa akutåtgärder gör det möjligt att hålla vargen borta till dess djurägaren stallar in fåren, något som ska ske i oktober.

Besättningen är stor, Martin Broberg beskriver gården som jättestor.

– Det är förstås mycket att hägna in, och att sätta upp sådana stängsel är kostsamt. Djurägaren kan emellertid genom länsstyrelsen söka bidrag för stängsling.

 

Följer utvecklingen

Möjligheten att skydda djuren genom att utnyttja möjligheterna som ges i paragraf 28 finns också.

– Det är inte länsstyrelsens sak att uppmuntra till det, men om ett rovdjur återvänder till samma hage där det tidigare rivit får har djurägaren och andra rätt att skydda hans egendom, säger Martin Broberg som tillägger att länsstyrelsen följer händelseutvecklingen och är inte främmande för att ompröva sitt beslut om ny information tillkommer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev