Den variant av CWD som drabbar älg anses uppstå sporadisk hos mycket gamla djur. Foto: Jonas Malmsten

Nytt fynd av prionsjukdomen CWD i Norge

Ännu en älg som drabbats av CWD har hittats i norska Nord-Odal. Prionsjukdomen som drabbar älgar har uppträtt sporadiskt hos äldre djur, och kan bero på naturliga åldersförändringar i hjärnvävnaden.

Det är norska Veterinärinstuttet som skriver om fyndet, där prioner fanns i älgens hjärnvävnad. Lymfknutorna har inte undersökts.

I Norge har olika stammar av prionsjukdomen hittats. Den som drabbat vildren anses vara mer smittsam och där är den också spridd i kroppen, som exempelvis i lymfknutorna.

 

Svår sjukdom

Sjukdomen hittades i första gången hos hjortdjur i Nordamerika. 2016 hittades sjukdomen hos vildren och älg i Norge, och 2017 drabbades även kronvilt i vårt grannland.

Chronic wasting disease

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död. Just nu pågår en landsomfattande övervakning av CWD i Sverige.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev