Två älgskötselområden slås samman i norra Värmland, men problemen med delade viltvårdsområden består i Klarälvdalen. Foto: Olle Olsson

Nytt förvaltningsområde men fortsatt oenighet

Länsstyrelsen i Värmland slår samman två älgförvaltningsområden i norra Värmland. Stora delar av Torsby kommun omfattas av nybildade Finnskogens äfo.

Ändringen är beslutad av länsstyrelsen i Värmland och träder i kraft den 31 januari 2018. Länsstyrelsens beslut kommer efter samråd med jägar- och markägarorganisationerna och innebär att de tidigare förvaltningsområdena Finnskoga-Dalby och Ljusnan övergår i ett nytt större förvaltningsområde med namnet Finnskogens äfo.

Viltvårdsområden delas av två län

Däremot kommer de delar av Norra Ny som ligger öster om Klarälven inte att omfattas av ändringen. De markerna kommer även i fortsättningen att administreras av länsstyrelsen i Dalarna och tillhöra Malung Västra äfo, vilket Jägareförbundet Värmland har motsatt sig.

– Den 16 oktober hade vi ett möte med representanter för skogsbruket och

Anders Olsson.

länsstyrelserna i Dalarna och Värmland där vi framförde vår åsikt att länsgränsen mellan Värmland och Dalarna ska vara förvaltningsgräns, alternativt att vi kan tänka oss att ta med marker i Malung i ett nytt större område förvaltat av länsstyrelsen i Värmland, säger Anders Olsson, vice ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Motbudet från skogsbrukets representanter blev istället att ett sådant område i så fall ska omfattas av dagens marker öster om Klarälven i Norra Ny samt stora delar av det nu nybildade Finnskogens äfo och nuvarande Malung västra äfo.

 

Makt och positionering

Ett jätteområde som då skulle omfatta all mark från norska gränsen öster om Klarälven och fram till Dalälven. Länsstyrelserna i Dalarna och Värmland ser det som en framtida lösning.

– Vi är inte intresserade av den lösningen, säger Anders Olsson.

Mötet i Malung beskrivs som mer en fråga om makt och positionering än älgförvaltning.

Det motsättningarna det handlar om är de marker som ligger mellan Klarälven och länsgränsen mot Dalarna.

När det nya älgförvaltningssystemet infördes för sex år sedan hamnade delar av området öster om Klarälven i Malung Västra äfo, för att hantera de vandringsälgar som sedan urminnes tider vandrar från Dalarna ner i Klarälvdalen i Värmland.

Under de första sex år som det nya älgförvaltningssystemet verkat har älgstammen minskat snabbt i det här området och med ett mildare klimat och snöfattiga vintrar har också vandringsbeteendet påverkats.

 

Stoppar planerat älgskötselområde

För markägare och vvon i Norra Ny socken innebär dagens situation att man jagar och har mark i två älgförvaltningsområden, förvaltade av två olika länsstyrelser med skilda fällavgifter och rapporteringssystem.

Administrativt har det beskrivits som besvärligt och onödigt krångligt.

– Nu finns det också en vilja att bilda ett större älgskötselområde i det här området, men det blir omöjligt när markerna ligger i olika förvaltningsområden förvaltade av två län, säger Anders Olsson.

– Man säger då nej till ett utökat samarbete i älgförvaltningen, och det tycker vi är olyckligt.

Enligt Jägareförbundet Värmland har det under de sex år som gått inte påvisats hur man från förvaltningssidan aktivt och adaptivt anpassat förvaltningen till vandringsälgarna i området.

– Man har jagat på som vanligt, säger Anders Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev