Turerna fortsätter kring vargarna i reviret Linderödsåsen. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Den genetiskt viktiga vargen har knutits till flera angrepp. Någon skyddsjakt blir det dock inte, slår förvaltningsrätten fast i sin dom. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Nytt beslut om skyddsjakt – men först ska ännu ett vargangrepp inträffa

Nu gör Länsstyrelsen Skåne ett nytt försök och beslutar ännu en gång om skyddsjakt i reviret Linderödsåsen – men innan jakten kan komma igång ska ännu ett vargangrepp inträffa.

Turerna fortsätter kring skyddsjaktens vara eller icke vara på varg i Linderödsåsen, Skåne. För trots nio vargangrepp i östra Skåne sedan den 25 juli har ännu ingen skyddsjakt genomförts. Och det är alltså inte tal om någon skyddsjakt nu på direkten – först ska ett tionde vargangrepp inträffa.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att dna-svar knyter varg i reviret till det senaste angreppet i Hörby kommun. Samtidigt visar andra dna-svar att den så kallat genetiskt viktiga vargen som fanns i området har rört sig utanför Skåne.

Minst fem angrepp

I östra Skåne har det skett nio vargangrepp sedan 25 juli, varav åtta under fyra veckor från början av oktober. Fem av angreppen har skett i reviret Linderödsåsen. Fyra har skett utanför eller i utkanten av reviret, och två av dessa har kunnat knytas till en genetiskt viktig varg, uppger länsstyrelsen.

– Vi har nu fått dna-svar från det senaste angreppet, som visar att angreppet har utförts av hanen i reviret Linderödsåsen. Vi har fem angrepp inom reviret med bara några kilometers mellanrum. Dna knyter revirvargar till tre av angreppen. Allt tyder på att även de två övriga angreppen har begåtts av revirvargarna, säger David Börjesson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i pressmeddelandet

Genetiskt viktig varg i annat län

Dessutom har det kommit dna-svar från Kronoberg som visar att angrepp i förra veckan har begåtts av den genetiskt viktiga vargen som tidigare rört sig på Österlen.
– Med de nya dna-svaren som stöd fattar vi därför ett nytt skyddsjaktbeslut. Eftersom skyddsjakten bedrivs med specialtränad hund är risken att vi jagar fel varg mycket liten, säger David Börjesson i länsstyrelsens pressmeddelande.

Länsstyrelsen Skåne även fått dna-svar från de vargar som sköts i syfte för att skydda två jakthundar. Båda kom från reviret och var ungvargar som fötts i år.

Tidigare skyddsjaktbeslut upphävdes

  • Den 25 oktober, efter fyra konstaterade angrepp inom reviret Linderödsåsen, fattade Länsstyrelsen Skåne ett beslut om skyddsjakt i reviret.
  • Beslutet överklagades och den 31 oktober upphävde förvaltningsrätten skyddsjakten. Domstolen ansåg att risken är alltför stor att fel varg fälls, det vill säga den genetiskt viktiga varg som rört sig på Österlen.
  • Den 1 november skedde ytterligare ett vargangrepp inom samma område i reviret, där en kviga dödades.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev