Varg som angriper tamboskap får enligt Naturvårdsverkets nya riktlinjer skyddsjagas efter två angrepp inom 12 månader. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Nya riktlinjer för skyddsjakt på varg tillämpades direkt

Länsstyrelsen i Skåne utnyttjade omgående Naturvårdsverkets nya riktlinjer för skyddsjakt, när man på lördagen beslutade om skyddsjakt på en varg på Söderåsen.

I fredags redovisade Naturvårdsverket de nya riktlinjer som länsstyrelserna kan använda för att besluta om skyddsjakt på varg. En förändring mot tidigare är att skyddsjakt kan starta efter att det skett två angrepp av varg på tamdjur i ett revir.

Länsstyrelsen Skåne vilade inte på hanen, utan var snabb med att utnyttja de nya riktlinjerna. På lördagen tog man beslut om skyddsjakt på en varg inom ett revir på Söderåsen där det sedan 5 juni 2023 inträffat tre angrepp på tamboskap.

Det senaste angreppet på ett får skedde under lördagen, då det också finns film som visar två vargar på platsen för angreppet.

Vilthandläggare från länsstyrelsen har också besiktigat det dödade fåret.

Provet tagna

– De nya riktlinjerna redovisades av Naturvårdsverket till regeringen i fredags och innebär att skyddsjakt kan starta efter två angrepp i ett revir. Nu har det skett tre angrepp inom reviret på Söderåsen inom 12 månader och därför har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt inom reviret, säger Nils Carlsson, chef för art- och naturenheten på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens personal har tagit prover som med hög prioritet skickats för analys, för att utröna om det är samma varg som tidigare dödat får i reviret.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev