De svenska jakttiderna ska ses över. Ett nytt regelverk innebär att jakttiderna ska granskas och vid behov justeras minst var sjätte år. Foto: Jan Henricson, Lars-Henrik Andersson och Olle Olsson.

Nya regler för översyn av jakttiderna

De svenska jakttiderna har inte setts över på 18 år. Nu är en ändring på gång.
– Vi vill se ett tydligt och transparent system som kontinuerligt ser över jakttiderna, säger Camilla Frisch, departementssekreterare vid näringsdepartementet och sakkunnig i jakt- och viltvårdsfrågor.

Näringsdepartementet och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har genom en ändring i jaktförordningen gett Naturvårdsverket i uppdrag att genomföra en kontinuerlig jakttidsöversyn. Tanken är att jakttiderna ska granskas, och om det behövs, justeras minst vart sjätte år.

– Ja, minst vart sjätte år. Krävs det ändringar med kortare tidsintervall så är det möjligt, säger Camilla Frisch.

 

Kontinuerlig översyn

Snabbare justeringar kan bland annat bero på att vissa arter ökar eller minskar snabbt, det kan också behövas vid utbrott av smittsamma viltsjukdomar eller då en ny invasiv art upptäcks i landet.

Ändringen i jaktförordningen trädde i kraft 1 juli i år, och den öppnar för en modell där Naturvårdsverket inför ett nationellt viltråd med ett tidsbegränsat jakttidsutskott.

Under en inledande period kan förslag till ändringar lämnas till utskottet. Utskottet lämnar en sammanställning till Naturvårdsverket som efter beredning föreslår ändringar till regeringen. Regeringen kommer även i fortsättningen vara den som beslutar om eventuella ändringar av jakttiderna.

– Grundläggande är att hanteringen ska vara adaptiv, transparent och tydlig. Vi får ett system där jakttiderna ses över med jämna mellanrum, helt enkelt ett system med mera ordning, säger Camilla Frisch.

 

Lång väntan

Jakttiderna behandlades fram till år 2000 av den så kallade jakttidsberedning. Jägareförbundet ansvarade då för beredningen, men den hanteringen av jakttiderna lades på förbundets eget initiativ ned. En av orsakerna var att organisationer som deltog i beredningen och tog fram förslagen vände sig mot samma förslag när frågorna gick ut på remiss.

Det ansågs dessutom som en omständlig process.

Jakttidsberedningen ersattes senare ett viltförvaltningsråd, som även det lades ner för ett antal år sedan.

Under de senaste 18 åren har ingen strukturerad översyn av jakttiderna förekommit, och bristen på regelbundenhet har sett som ett hinder för en adaptiv viltförvaltning. Den senaste förändringen genomfördes 2012.

– Det har inte varit helt systematiskt, om man säger så, men nu hoppas vi att det både ska bli enklare att lämna förslag och att översynen blir regelbunden, säger Camilla Frisch.

 

Tydlig och transparent

Daniel Ligné, Jägareförbundet. Foto: Madeleine Lewander

Från Jägareförbundets sida välkomnar man en tydlig hantering av jakttidsfrågorna.

– Vi tycker att det är jättebra. Nu får vi en formaliserad process och vi har samlat på oss många förslag som vi ska föra vidare till Naturvårdsverket, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet.

Han tror att det under en inkörningsperiod kan bli ett givande och ett tagande, men i grund och botten är det en positiv utveckling som är bra för alla berörda.

– Det finns hot, men också möjligheter. Vi kanske kan få ett klarläggande vad gäller skyddsjakt på eget initiativ, vi kan se över möjligheten till vårjakt på råbock i fler delar av landet och vi kan få tydligare regler vad gäller hundträning, som några exempel, säger Daniel Ligné.

 

Efterlängtad översyn

En återkommande och regelbundna översynen av jakttiderna har varit Jägareförbundets önskemål under lång tid. I brist på en fungerande hantering har förslag till förändringar lämnats direkt till regeringen.

– Allt sedan jakttidsberedningen lades ner år 2000 har vi levt med en ovisshet om hur det här ska gå till. Nu ligger ansvaret hos Naturvårdsverket och vi har ett planerat möte med dem inom kort, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev