Björnpopulationen har under de senaste åren legat på en stabil nivå kring cirka 2.900 björnar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nya miniminivåer för björn fastställda

1.400 björnar. Det är det minsta antal som ska finnas i landet, har Naturvårdsverket bestämt efter förslag från berörda länsstyrelser.

Naturvårdsverket har beslutat att fastställa miniminivåer för björn för fem år framåt. Naturvårdsverket bedömer att det bäst tillgodoser de politiska målen för rovdjursförvaltningen att besluta om miniminivåer som är så låga som möjligt –utan att det riskerar att äventyra en gynnsam bevarandestatus för arten.

– Det är glädjande att se att länsstyrelserna har kommit fram till ett gemensamt förslag som vi kan fastställa. Nu har vi grunden för en stabil och förutsägbar björnförvaltning på plats, säger Hanna Dittrich Söderman, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

 

Stabil stam

Den svenska björnpopulationen har under de senaste åren legat på en stabil nivå kring cirka 2.900 djur, vilket är över den gräns som gäller för att björnen ska ha gynnsam bevarandestatus.

Det nya referensvärdet för minsta populationsstorlek för gynnsam bevarandestatus för björn i Sverige har rapporterats till 1.400 individer utifrån bästa tillgängliga vetenskapliga underlag, enligt Naturvårdsverket.

 

Förslag från länsstyrelserna

Under 2019 lämnade länsstyrelserna förslag till Naturvårdsverket om miniminivåerna för björn i rovdjursförvaltningsområdena. I februari 2020 hade samtliga berörda länsstyrelser kommit in med förslag även på länsnivå.

– Att jobba med miniminivåer är en viktig del av rovdjursförvaltningen. Det ger oss en siffra på det lägsta antalet björnar som måste finnas på regional nivå för att vi ska ha livskraftiga björnstammar, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

 

 

De nya miniminivåerna

Beslutet gäller som längst till 9 april 2025 och ser ut som följer:

Norrbotten – 220 björnar.

Västerbotten – 160 björnar.

Västernorrland – 150 björnar.

Jämtland – 370 björnar.

Dalarna – 240 björnar.

Gävleborg – 250 björnar.

Värmland – 10 björnar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev