Skytteföreningarna får och bör arrangera träningsmöjligheter för sina medlemmar så att de är vältränade inför jaktsäsongen. Foto: Martin Källberg

Nya covidregler för skjutbanor från 1 juni

Från den 1 juni gäller nya allmänna råd som underlättar skytteverksamheten.

Folkhälsomyndigheten har utfärdat allmänna råd som från 1 juni medger tävlingar, även för vuxna, men bara i mindre omfattning. Några exakta deltagarantal anges inte (och kan inte anges eftersom det endast rör sig om allmänna råd) utan deltagarantalet beror på förutsättningarna i det enskilda fallet.

Arrangören måste alltså göra en riskbedömning för hela arrangemanget. Utomhus kan tävlingarna vara mer omfattande än inomhus. Det viktigaste är att undvika trängsel och att vidta övriga smittskyddsåtgärder som är möjliga, till exempel avstånd mellan deltagare.

 

Inställda tävlingar

Jägareförbundets bedömning är att sedvanliga föreningstävlingar normalt sett är att anse som tävlingar av mindre omfattning och kan därför genomföras från 1 juni, dock efter en riskbedömning av arrangören.

Större evenemang som jaktstigar och Norma cup är redan inställda, men allt eftersom restriktionerna lättas kommer sådana tävlingar att kunna planeras och arrangeras igen.

 

Bra med träning

Liksom tidigare är träning möjlig, framförallt utomhus, och föreningarna bör arrangera träningsmöjligheter för sina medlemmar så att de är vältränade inför jaktsäsongen. Naturligtvis ska tidigare rekommendationer om smittskyddsåtgärder följas för att minimera smittspridning.

Normalt sett kan exempelvis skytte på älgskyttebanor bedrivas, så länge avstånd kan hållas mellan skyttar och funktionärer och köbildning undvikas.

 

Regler vid publik

Om arrangören av en tävling bjuder in publik omfattas tävlingen av pandemilagen och regeringens begränsningar. Från 1 juni gäller i sådant fall att deltagarantalet får vara högst 150 samtidigt närvarande tävlande vid en utomhustävling. Från 1 juli har regeringen aviserat att man avser att höja den gränsen till 900.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev