I en dom mot en man som ertappats med en avsågad hagelbössa underkänner tingsrätten i Jönköping den nya vapenlagstiftningen. Foto: Jan Henricson

Ny vapenlag får underkänt i domstol

Tingsrätten i Jönköping vägrar att tillämpa den nya och skärpta vapenlagen som trädde i kraft vid årsskiftet. En man som påträffats med ett avsågat hagelgevär döms enligt lagstiftningen som gällde innan den nya lagen började gälla.

Svensk Jakt Publicerad 13 september 2018 - 11:08

När den nya vapenlagen togs i bruk vid årsskiftet innebar det en skärpning av straffsatserna för vapenbrott. Minimistraffet ökade från ett till två års fängelse, vilket bland annat innebär obligatorisk häktning av misstänkta. Skärpningen är ett led i kampen mot gängkriminalitet och skjutningar i storstäderna.

 

Följer inte lagen

Men Jönköpings tingsrätt dömer inte efter den nya vapenlagen, utan underkänner den. Något som ligger i linje med vad Lagrådet sa när man kritiserade lagstiftningen och avrådde från att införa den.

Därmed blir vapenlagen i det här fallet en parallell till den så kallade gymnasielagen som flera domstolar ansett inte går att tillämpa.

Sedan tidigare pågår en prövning i Högsta domstolen som gäller ett mål där en man dömts enligt den nya vapenlagen. HD kommer då också att pröva om lagen kan tillämpas.

 

Ny tolkning

Till TT kommenterar Joakim Nergelius, professor i juridik vid Örebro universitet, Högsta domstolens prövning:

– Den domen från HD blir vägledande, åtminstone för de allmänna domstolarna. Det kommer gälla det här med beredning: vad är det för krav på beredning och vad krävs för att åsidosätta en lag bara för att beredningen varit dålig.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram