Ny utbildning ska ge bättre säkerhet och högre status för kommunjägarna
För bättre säkerhet, ökade kunskaper och för att höja jägarnas status sjösätter Svenska Jägareförbundet en utbildning särskilt framtagen för kommunjägare, och för kommunala tjänstemän som delar ut uppdragen.
När Michael Gustavsson arbetade som Jägareförbundets jaktvårdskonsulent på Gotland samordnade han kommunjägarna över hela ön. Vid ett par tillfällen arrangerade han mindre improviserade kurser om jakt i tätort. Men han tyckte att det behövdes något mer.
– Det har funnits med mig hela tiden sedan dess. Jag har varit kommunjägare i ett 30-tal år vid det här laget, och många gånger tänkt att det skulle vara bra med en utbildning för oss som bedriver jakt i tätorter.
Jägare och tjänstemän
När Jägareförbundet inom projektet Urban viltförvaltning tog kontakt med Michael Gustavsson för att fråga om han var villig att ta fram ett utbildningsmaterial var han inte sen att svara ja.
– Nu finns en utbildning klar. I vår genomför Jägareförbundet de första tvådagarskurserna i norra Sverige, säger Michael Gustavsson.
Kursen vänder sig till jägare som på kommunernas uppdrag har hand om skyddsjakten i tätbebyggda områden, men också till kommunala tjänstemän som engagerar och samordnar jägarna.
– Vi har genomfört ett par pilotutbildningar där vi testat materialet, då både jägare och kommunala tjänstemän har deltagit. Gensvaret har varit mycket positivt. Helt klart är att en sådan här utbildning är efterfrågad, säger Michael Gustavsson.
Säkra skott
För det är mycket att tänka på och ta hänsyn till vid jakt som bedrivs bland människor, trafik och byggnader. Val av vapen och ammunition är till exempel en fråga som kommunjägaren ställs inför.
En stor del av utbildningen ägnas åt detta, liksom åt ballistik, nödvändiga kulfång, risken för rikoschetter, med mera. I utbildningsmaterialet finns också en film om säkra skott, om vikten av att jägaren väljer rätt ammunition.
– Jag tänker ibland att det krävs utbildning för att använda en motorsåg och i vissa fall för något så enkelt som att klättra upp på en stege. Men för att få avlossa ett skott i en villaförort, kan man lite tillspetsat säga att det är tillräckligt att känna en kommunal tjänsteman. Min förhoppning är att det i framtiden ställs större krav, både för kommunjägarnas och för samhällets skull, säger Michael Gustavsson och fortsätter:
– Säkerheten är det absolut viktigaste. Alla vet att jakt ska bedrivas så att inte människor och byggnader kommer till skada. Vid den minst sagt komplicerade jakten som bedrivs på gator och torg är det extremt viktigt att jägaren har de kunskaper som krävs för att på ett säkert sätt kunna avlossa ett skott i sådana miljöer.
Försäkring nödvändig
Under utbildningen får jägare och ansvariga tjänstemän tips om skyddsutrustning som kommunen bör tillhandahålla och om hur anställningsformer och avtal kan se ut. Där tas också försäkringsfrågan upp.
– Avtalen som träffas med kommunjägarna skiljer sig mycket åt mellan kommunerna. Att man har olika ekonomiska uppgörelser är en sak, men ett minsta krav är att kommunerna ska se till att deras jägare har både ansvars- och olycksfallsförsäkring. I dag är det många kommunjägare som saknar sådana, och så kan vi inte ha det, säger Michael Gustavsson.
Lugn och påläst
En viktig del i utbildningen är etiken och vikten av att kunna kommunicera på ett bra sätt. Jakt i tätort innebär ofrånkomligt att jägaren kommer i kontakt med människor under sina uppdrag. Och alla uppskattar inte jakt.
– Det gäller att vara lugn, att vara påläst och att på ett bra sätt kunna förklara varför jakten är nödvändig. När en jägare genomför jakten på ett etiskt korrekt sätt, och dessutom kan förklara varför man måste skjuta djuren, ökar möjligheten till acceptans och ett lyckat genomfört uppdrag, säger Michael Gustavsson.