Jägare som sköter jakten i kommuner i Östergötland vid en första träff för att diskutera gemensamma problem och utmaningar. Foto: Benny Nilsson

Kommunjägare organiserar sig

Premium

Jägarna som arbetar med den viktiga skyddsjakten i landets kommuner samverkar oftast inte. I varje fall är det så på de flesta håll. I Östergötland har jaktvårdskonsulent Benny Nilsson tagit initiativ till en träff där kommunjägarna kunde utbyta erfarenheter.

Jan Henricson Publicerad 3 februari 2020 - 11:18

Benny Nilsson. Foto: Jan Henricson

Mötet hölls i Mjölby dit jägare som sköter jakten i sex av länets kommuner slöt upp. De som inte kom hade ändå hört av sig, vilket tyder på att det finns ett behov av att nätverka på det här sättet.

Uppskattningsvis finns det cirka 50 kommunjägare i Östergötland, med variation från en till elva jägare per kommun.

– Det framkom att det var stor variation angående uppdraget i de olika kommunerna. Några hade tydliga uppdragsbeskrivningar medan andra saknade sådana. I någon kommun var det också oklarheter om vem som var uppdragsgivare/chef. I en kommun ingick kommunjägare i en viltvårdsklubb som hade avtal med kommunen, säger Benny Nilsson.

 

Stora skillnader

Stora skillnader fanns också i hur kommunjägarna ersätts för sina insatser. Några hade fast arvode på årsbasis, andra hade per uppdrag. I vissa fall tillkom ersättning för bil, släp, hund, och ammunition.

– Man kan konstatera att det var stor skillnad mellan de olika kommunerna. Några av kommunjägarna är kommunanställda och har det som en del i sitt arbete, säger Benny Nilsson.

 

Över gränser

På mötet diskuterades också NVR:s arbete, juridik, problem med slaktavfall och kadaverhantering samt avskjutningsstatistik.

Som en fortsättning ska en lista över kommunjägarna tas fram. Kanske finns möjlighet att hjälpas åt över kommungränserna.

– Det framkom också önskemål om utbildning, till exempel i viltundersökning. Deltagarna ville gärna ha en årligen återkommande träff för att där kunna diskutera aktuella frågor och dela erfarenheter, säger Benny Nilsson.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram