Forskarna har för första gången följt y-kromosomen på varg och just forskningen på den kromosomen är extra svår. Foto: Mostphotos

Ny undersökningsmetod ger svar om vargen

Vargen i Sverige kommer från Finland och den är inte uppblandad med hund enligt ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
Men resultatet är ingen nyhet. Det är undersökningsmetoden som är en vetenskaplig nyhet.

Att vargen i Sverige kommer från Finland är ingen nyhet men det nya är att man nu undersökt Y-kromosomen som bara finns hos handjur och vilken gör att man kan följa en fäderneslinje mycket långt tillbaka.
– Resultatet är egentligen ingen nyhet utan det är undersökningsmetoden vi använt oss av som är en vetenskaplig nyhet, berättar Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi och fortsätter:
– Det är första gången vi följer y-kromosomen på varg och just forskningen på den kromosomen är extra svår.
Frågan om vargens ursprung i Sverige och framförallt i Norge har på senare år debatterats allt intensivare och i Norge har Stortinget till och med gett Miljödirektoratet i uppgift att undersöka frågan.

 

Hund i vargstammen?

– Vi är inte med i det norska projektet men det vi nu har gjort är faktiskt en del av de undersökningar som norrmännen ska göra, säger Hans Ellegren.
Att vargen i Sverige kommer från Finland har ju som nämnts varit känt sedan länge men hur säkert är det att det inte finns hund i vargstammen?
Kan man med säkerhet säga att det inte blandats in hund i den norska-svenska-finska vargstammen under de senaste 100 eller 200 åren?
– Nej, så kan man inte säga vetenskapligt men vi har följt olika genetiska utvecklingslinjer hos vargen som vi inte hittar hos hunden, förklarar Hans Ellegren.
På Skansen fanns det fram till mitten av 1970-talet avkommor av vildfångade svenska vargar.
Har ni tittat på om dom vargarna är släkt med dagens vargar? Det finns ju tänder, skallar och hudar kvar efter dem på Naturhistoriska riksmuseet.
– Nej det har vi inte. Det är svårt att få ut DNA då den oftast inte är av någon bra kvalité, säger Hans Ellegren.
Leif Andersson

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev