Skyddsjakt på varg är beslutad. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Ny skyddsjakt på potentiellt farlig varg 

Premium

Länsstyrelsen har återigen beslutat om skyddsjakt på en oskygg varg. Beslutet är fattat av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet. Den här gången får hundar användas vid jakten. 

Tidigare i höst beslutade länsstyrelsen i Gävleborgs län om skyddsjakt på en orädd varg i Korskrogen, Ljusdals kommun. ”Om vargen får fortsätta att tillvänjas i området finns det stor risk att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur”, stod det i skyddsjaktbeslutet. 

Skyddsjakt på närgången varg: ”Kan orsaka allvarlig skada”

Samma motivering

Den gången fick inte hund användas vid jakten, som blev resultatlös. Vargen är därför kvar i området, och den fortsätter med sitt oönskade beteende. Därför har länsstyrelsen återigen fattat beslut om skyddsjakt, med samma motivering som förra gången. 

 

Hundar tillåts

Myndigheten gör bedömningen att vargen som rör sig i Korskrogen med omnejd fortfarande riskerar att orsaka allvarlig skada i området. Och för att underlätta skyddsjakten tillåts även hundjakt den här gången – och dessutom utökas skyddsjaktområdet med en så kallad buffertzon. 

”Om jakt efter varg har påbörjats inom skyddsjaktområdet får den fällas i buffertzonen. Anledningen till två olika typer av jaktområden är att begränsa området där jakten påbörjas i syfte att rikta jakten mot rätt individ men också att möjliggöra jakt med hund som kan avslutas utanför det begränsade skyddsjaktområdet”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut. 

Skyddsjakten får pågå till och med den 16 december. 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev