Björnar brukar gnugga sig mot träd, och genom att samla in de hårstrån som fastnar på träden kan man få fram värdefull genetisk information, visar en ny pilotstudie i Norrbotten. Foto: Kjell-Erik Moseid

Ny pilotstudie: Björnhårsfällor ger värdefull genetisk information

Länsstyrelsen i Norrbotten har testat en ny metod som kan användas vid björninventering. Det handlar om insamling av björnhår som dna-källa.

Länsstyrelsen i Norrbotten presenterar nu en rapport där björninventeringen har utvärderats. Drygt tio års data från den årliga björninventeringen har granskats.

– Vi får ofta frågor om varför vi tar så många prover från fällda björnar. I den här rapporten använder vi oss faktiskt av en del av dessa prover och rapporten kan också ses som en återkoppling till alla som är intresserad av björninventering, säger Alexander Winiger, inventeringsansvarig för stora rovdjur på Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Pilotstudie

Under arbetet med rapporten genomfördes en pilotstudie, som handlar om insamling av björnhår som dna-källa.

Björnar har en naturlig vana att gnugga sig mot träd, och genom att samla in de hårstrån som fastnar på träden kan man få fram värdefull genetisk information. I en fältstudie testade länsstyrelsen att använda björnhårsfällor och resultaten är mycket lovande, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Intressanta resultat

– Pilotstudien med björnhårsfällor var riktigt roligt att arbeta med och gav dessutom intressanta resultat enligt dna-analyserna. Den här metoden, tillsammans med andra förbättringar, kan bli en del av framtida björninventering i områden där vi tidigare haft svårt att få tillförlitliga data, säger Rebecca Forsberg, vilthandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Enligt länsstyrelsen är rapporten ett steg i utvecklingen av björninventeringen i Sverige ”…och visar på de möjligheter som nya tekniker kan erbjuda i arbetet med att förstå och bevara vår björnstam.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev