Jägareförbundet presenterade under veckan Handlingsplan Älg, en skrift med råd och faktabaserad information för en bättre älgförvaltning. Foto: Jan Henricson

Ny handlingsplan för bättre älgförvaltning

Svenska Jägareförbundet har i dagarna presenterat sin nya Handlingsplan Älg. Genom att följa den kommer älgförvaltningen att bli bättre, menar förbundet.

Handlingsplan Älg är en lättillgänglig, välredigerad, skrift över 25 sidor, uppdelad i tio kapitel. Rubrikerna är skiftande och avsnitten handlar bland annat om foder, lokal förankring, faktabaserad förvaltning och om hur älgstammen påverkas av rovdjur. Samtliga rubriker längst ner i artikeln.

I planen finns QR-koder där läsaren snabbt kan komma vidare till fördjupningar och förklaringar i form av filmer, forskningsrapporter och studiematerial.

 

Mycket har hänt

Elias Turesson.

Handlingsplanen bygger till stor del på den älgpolicy som antogs av Jägareförbundets årsstämma 2018, och är tänkt att vara ett redskap för jägare i jaktlag, skötselområden och förvaltningsgrupper, alltså de som arbetar med viltförvaltningen på olika nivåer.

Sedan den förra handlingsplanen kom ut, 2008, har mycket hänt inom älgförvaltningen, och enligt Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronoberg som deltagit i arbetet med planen, är det en av anledningarna till att det nu finns en ny.

– Vi fick till exempel ett nytt älgjaktsystem 2012 som påverkar förvaltningen mycket. Vidare var den förra tyngre att läsa, med mycket diagram, och fokuserad på att förbättra en sönderskjuten älgstam, säger Elias Turesson.

 

Etablerade mål

Det Jägareförbundet gick fram med i sin handlingsplan 2008 – att det ska vara 40 procent tjur i stammen, att målet för reproduktionen är 0,8 kalvar per vuxet hondjur och att avskjutningen ska bestå av minst 50 procent kalv är nu etablerat och står i så gott som varje skötselplan.

– Man kan säga att nya handlingsplanen är en djupgående förklaring av älgpolicyn. Vad vi står för när det gäller vårt värdefulla vilt älgen, säger Elias Turesson.

Han ser gärna planen som ett rättesnöre i älgförvaltningen och förhoppningen är att den ska vara till stor hjälp för jägare som i olika sammanhang arbetar med älgen och älgjakten.

 

Finns på nätet

I ett första skede sprids handlingsplanen till ansvariga i skötselområden, förvaltningsområden, jaktlag, men också till myndigheter och beslutsfattare.

– Ett mål har varit att göra handlingsplanen mer tillgänglig och jag vill säga att även enskilda jägare har nytta av att läsa och sätta sig in i planen, säger Elias Turesson.

Handlingsplanen finns på Jägareförbundets hemsida och kan laddas hem som PDF här. Vidare finns den i tryckt version på Svenska Jägareförbundets fältkontor runt om i landet.

För närvarande arbetar förbundet även med att ta fram ett studiematerial till handlingsplanen.

– Det ska kunna användas på olika sätt. Till exempel om ett jaktlag vill genomföra aktiviteter kring planen. Vi konsulenter kan använda oss av studiematerialet när vi är ute bland jägarna och pratar älg. För att ta ett par exempel, säger Elias Turesson.

Handlingsplan Älg

Jägareförbundets Handlingsplan Älg, kapitel:

Älgen är vårt viktigaste vilt

Älgstammen ska hålla en hög kvalitet

Älgjakten ska genomföras med hög etik

Älg och foder ska anpassas till varandra

Samförstånd nås genom dialog

Förvaltningen ska vara grundad på fakta

Förvaltningen ska vara lokalt förankrad

Varg och björn försvårar älgförvaltningen

Älgen förvaltas tillsammans med övrigt klövvilt

Älgförvaltningens kostnader är ett samhällsansvar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev