Vildsvinen och möjligheten till jakt på vildsvin ökar snabbt i Värmland. Nu har länsstyrelsen antagit en ny förvaltningsplan. Foto: Kjell-Erik Moseid

Ny förvaltningsplan för vildsvin i Värmland

Premium

När vildsvinsstammen minskar i delar av södra Sverige ökar den istället i skogslänen. Värmland har nyligen antagit en förvaltningsplan för vildsvin, som en åtgärd för att hantera ett vilt som ökar i länet.

Boo Westlund Publicerad 2 februari 2022 - 12:02

Förvaltningsplanen ska ge ramar och stöd för vildsvinsförvaltningen, genom lokalt samarbete mellan jägare, markägare och andra aktörer.

Avskjutningen har stadigt ökat, på de senaste nio åren från 55 till 1.629 skjutna vildsvin. Viltolyckor i trafiken med vildsvin har också ökat markant från 43 olyckor 2016 till 94 stycken 2020.

 

Antalet skjutna vildsvin i Värmland. Källa: Jägareförbundet

Ökar i antal

Ökad jakt har gett en årlig ökning av antalet skjutna vildsvin med mer än 20 procent. Ett faktum som länsstyrelsen i Värmland tar som ett kvitto på att den regionala vildsvinsstammen är i stadig tillväxt.

Dock verkar ökning ha avstannat något.

”Att avskjutningen ökar tyder sannolikt på att vildsvinen ökar men också att intresset för vildsvinsjakt ökar och att antalet jakttimmar, alltså jaktinsatsen ökat. Den mindre ökningen i avskjutningen det senaste året kan möjligen ha med coronapandemin att göra men det kan också bero på ett dåligt vildsvinsår med en sämre reproduktion i stammen och en högre dödlighet,” skriver länsstyrelsen i förvaltningsplanen.

Här finns länsstyrelsens Förvaltningsplan för vildsvin Värmland.

 

Antalet skjutna vildsvin i Värmland jaktåret 2019-2020 enligt Jägareförbundets statistik. Källa: jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram